sourze.se
Artikelbild

Zlatan gör rätt som lämnar Inter och Serie A

"Zlatan är en världsstjärna, och han är för mig Sveriges bästa genom alla tider. I Barcelona får han nu också chansen att skriva in sig i historieböckerna som den störste. Grattis Zlatan!"

Efter många turer fram och tillbaka verkar sommarens stora transferrykte slutligen bli verklighet. Det mesta tyder på att Zlatan till hösten drar på sig den blå-röda tröjan och springer ut på Camp Nous gröna matta för att jaga nya titlar med Messi, Xavi och Iniesta som lagkamrater. Den stora frågan är vem som är vinnaren när vi summerar den här transfersoppan?

Till att börja med tycker jag att Zlatan gör helt rätt som lämnar Inter och Serie A, som mer och mer framstår som ett sjunkande skepp. Han har uppnått precis allt som går att uppnå där. Han har vunnit ligatiteln fem år i rad, blivit ligans största ikon och nu senast såg han alltså till att kunna titulera sig skytteligavinnare. Det finns helt enkelt inget mer att hämta här.

Valmöjligheterna var få.

Zlatan är en väldigt målinriktad och ambitiös person, och när han får för sig en sak så ger han inte upp förrän han klarat av det. Den här gången har han gett sig fasen på att vinna "den där jävla Champions". Han har insett att Inter inte har kapaciteten som krävs, de har inte spelarmaterial nog för att bli bäst i Europa. Att lotten faller på just Barcelona är inte heller så konstigt. Från början fanns det bara en handfull klubbar som kunde intressera den storvuxne svensken. Förutom de spanska giganterna så passade även Manchester United, Chelsea och Liverpool in i kravbilden. Det stod tidigt klart att Zlatan föredrog den blida spanska solen framför Englands ruggiga regn.

Barca-supportrar världen över jublar redan över triumfen att ha lockat över Sveriges genom tiderna bästa fotbollsspelare samtidigt som man i Inter gråter floder över att ha förlorat ligans största profil. De har all rätt att känna sig besvikna och lurade, men i dagens fotboll, där lojalitet och kontrakt har en allt mindre betydelse, är Zlatans val föga förvånande.

Som vanligt finns det dock två sidor av myntet, å ena sidan förlorar de ligans bästa spelare, men å andra sidan kan jag inte undvika att tycka Inter gör en riktigt bra affär. Tänk efter, om affären nu går i lås nej, den är inte på långa vägar klar, så får Inter i runda slängar 440 miljoner kronor för svensken. Dessutom ingår tvåan i skytteligan, Samuel Eto’o och Arsenals förra stjärnskott Alexander Hleb som varit hopplöst fastfrusen på den katalanska bänken. Man får alltså en spelare som mäktade med hela 30 mål under den förra säsongen och som fortfarande är på toppen av sin karriär, en ytterspringare med enorm potential och dessutom en hel del pengar. Det är i mina ögon en jäkligt bra deal, även om ligan tappar en hel del i stjärnstatus.

Den andra stora frågan vi ställer oss är: Kommer Zlatan att lyckas i Barca? Egentligen finns det väl inget som talar emot det. Jag tror han kommer att passa ypperligt som central spelare i tremanna-anfallet med spelare runt om sig som kommer att servera honom målchans på målchans. Han tillför dessutom en extra dimension till deras anfallsspel med sina target player-kvaliteter och sin styrka i luftrummet.

Zlatan är en världsstjärna, och han är för mig Sveriges bästa genom alla tider. I Barcelona får han nu också chansen att skriva in sig i historieböckerna som den störste. Grattis Zlatan! Går transfern igenom så har du vunnit lotteriet; Du lämnar ligan som halkar längre och längre efter Spanien och England och hamnar i världens bästa lag. Zlatan kommer attgå på vatten, över Medelhavet från Milano till Spanien och rätt in i böckerna som Sveriges största någonsin.

Dessutom kanske han äntligen lyckas vinna ”den där jävla Champions”...


Om författaren

Författare:
Jimmy Ewertsson

Om artikeln

Publicerad: 20 jul 2009 10:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: