sourze.se

Svininfluensan - hur klarar Sverige ett utbrott?

Media berättar i allt hotfullare tongångar att pandemin svininfluensan är på väg till Sverige.

Då kommer hundratusentals personer att vara för sjuka för att gå till jobbet. Industri, vård och omsorg och mycket annat kommer att bromsas upp. Kommer livsmedelstransporterna till våra butiker att fungera? Finns det handlingsplaner för olika händelseförlopp?

Ytterligare hundratusen måste vara hemma från jobb för att sköta anhöriga, barn och gamla.

Vårdinstitutioner av alla de slag kommer troligen att förlora halva personalen för en tid. Då kommer tusentals sjuka och handikappade verkligen att lida i brist på personlig omsorg. Hur kommer den kommunala hemtjänsten att fungera för över 100 000 behövande?

Helt självklart kommer dödligheten att bli hög bland dem som redan är sjuka och försvagade. Vad kommer begravningsväsendet och kyrkorna att orka med i en sådan situation? Ja, det vet vi ju inte, för det är aldrig prövat! Men för några år sedan såg jag skrämmande reportage om hur begravningar skjutits långt framåt i brist på personella resurser. Detta under fullt normala tider!

Många som ännu inte insjuknat kommer inte att våga gå till jobbet – för vid en pandemi kan smittan finnas överallt. Så fort några blir sjuka på ett kontor eller i en verkstad måste vi räkna med att vissa arbetsföra inte vågar gå till dit.

Sedan något år tillbaka har vi en ny samhällsskyddsmyndighet. De ska samordna samhällets alla insatser vid katastroflägen. Dock under förutsättning att de flesta på myndigheten inte själva är sjuka.

Sverige brukar klara sig ovanligt bra då det mörknar vid horisonten. Många slags katastrofer når inte fram till oss. Just nu är vi mest drabbade av vattenfyllda källare och det är illa nog för några hundra familjer.

Men det finns inget som säger att Sverige har en "skyddande hand" mot pandemier.


Om författaren

Författare:
Jan Brunnegård

Om artikeln

Publicerad: 20 jul 2009 11:04

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: