sourze.se

Fotbollsvärlden har tappat all logik

En skuldsatt klubb slänger ut miljard efter miljard på tröjförsäljande spelare, en annan värvar spelare som många inte ens trodde existerade längre. Vart är vi egentligen på väg?

Vi är bara i inledningen på transferfönstret, men redan har en hel fotbollsvärld blivit fullständigt galen. En klubb med skulder på flera miljarder slänger ut miljard efter miljard för att plocka hem de största tröjförsäljana, samtidigt som en av världens bästa lag värvar en hopplös föredetting som inte ens upplevde sina glansdagar på den här sidan tusentalet. Vart är vi egentligen på väg?

Vi börjar i Spanien, närmare bestämt Madrid. Där ett sorts ondskefullt geni sitter bakom sitt skrivbord och planerar vilken spelare härnäst som för hutlösa summor ska anlända till klubben för höja tröjförsäljningen med ett par procent. Om han är ond vet jag egentligen inte, men en riktig galning det är han alla dagar i veckan, denne Florentino Perez.

Mitt i en finanskris där Spanien, mer än något annat land, går på knäna har Señor Perez redan slängt ut i runda slängar 2.2 miljarder kronor på nyförvärv. Och inte nöjer de sig med det, 3-4 nya spelare ska in säger idag klubbdirektören Jorge Valdano. Ärligt talat så gör det här mig både illamående och rådlös, men samtidigt så kan jag inte låta bli att med en vansinnig nyfikenhet vänta till säsongen 2009/10 sammanfattas, för att se resultatet av detta vanvett.

Klart är dock att i Augusti, när transferfönstret stänger för den här gången kommer Florentino Perez återigen slå sig ner vid sitt skrivbord, korka upp en flaska rioja och gnugga sina händer. Han har gjort det igen, Galacticos II är här. Och ni minns väl resultatet förra gången?

Sir Alex har blivit fullständigt galen

Den största nyheten den senaste dagarna har dock inte involverat Real Madrid över huvud taget. Istället är det Manchester United som stulit all uppmärksamhet. Om Perez nu har smuttat lite på sitt vin så har sir Alex hällt i sig ett helt förråd med whiskey under sommaren. Hur förklarar man annars att ett av världens bästa lag, alla kategorier, värvar en spelare som Michael Owen?

Låt mig förtydliga: Michael Owen, 29, var en av världens största talanger och var även under ett antal år en av världens absolut bästa anfallare. Den tiden är dock sedan länge förbi. Skador på skador har förstört stackars Michael, och han har numera förlorat det som en gång i tiden fick honom att gå på vatten, nämligen snabbheten. De senaste säsongerna har också varit en jobbig period för den gode Owen och i Newcastle hade han det minst sagt tungt.

Låter värvningen fullständigt ologisk, galen och befängd? Det är den. Men kanske är det just det som gör den så genial. Sir Alex har under flera år varit väldigt förtjust i Owen, och bland annat försökt värva honom under dennes ungdomsår. Det är inte samma Michael som vi såg dominera för 8-10 år sedan, men någonting inom honom har ändå väckt den rödnäsade skottens intresse.

Owens karriär må ha varit en enda stor berg-och-dal-bana, där han för tillfället är hopplöst fast i en mörk och svart tunnel, till synes utan slut. Men Sir Alex är precis vad som kan få Owens vagn att återigen åka ut i solljuset för att åka loop efter loop.

Jag har alldeles för stor respekt för den gamle skotten från Govan för att kunna avskriva en av hans värvningar, även när det handlar om en spelare som av en hel värld ansetts vara slut under nästan ett halvt decennie. Om det är någon som ska lyckas med något likt det här så är det sir Alex Ferguson, mannen som vart han än går, lämnar efter sig både guld och gröna skogar.

Fotbollsvärlden har blivit helt galen. Jag har skrivit det förr och skriver det igen. Den är galen. Men den har också sällan varit så intressant att följa som den faktiskt är nu. Värvningarna är vanvettiga, ryktena ännu värre. Men vem vet, kanske är det Galacticos II som lyfter bucklan i vår, och kanske blir det Michael Owen som kysser guldskon efter en magisk säsong?


Om författaren

Författare:
Jimmy Ewertsson

Om artikeln

Publicerad: 03 jul 2009 17:52

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: