sourze.se

Tänka mer, jobba mindre

Hitlers första uppgift när han kom till makten 1933 var att avskaffa arbetslösheten. Likadant var det för regeringen Reinfeldt när den tillträdde 2006

Det är ju allmänt bekant att den styrande klassens primära mål är att hålla sina medborgare sysselsatta. När nationalsocialisterna kom till makten 1933 var arbetslösheten skyhög, och Hitlers första uppgift var att få fart på folket. De skulle hållas sysselsatta genom att arbeta, marschera och göra Hitlerhälsning. Ett liknande läge var det när den borgerliga regeringen tillträdde i Sverige 2006. Deras första åtgärd var att införa arbetsplikten. Minsta möjliga bidrag var vad som skulle gälla. Arbeta, arbeta mera och konsumera var vad medborgarna skulle ägna sig åt. Reinfeldt et co fullföljde den fulla sysselsättningens politik som Socialdemokraterna sedan decennier haft som målsättning och som de tydligen fortfarande har.

Nu är det så att den fulla sysselsättningens politik är överspelad av utvecklingen. Men det låtsas inte den härskande klassen om. Den är livrädd för att folk ska börja tänka i stället för att arbeta för då kan vad som helst inträffa. Jag har en släkting som är en stor beundrare av det borgerliga styret. Han är en exemplarisk medborgare enligt Reinfeldt. Han tycker det är oerhört skönt att ha ett jobb där man inte behöver tänka. Hans stora intresse är kolla in bankkontot, till stor glädje för Swedbank.

Men nu är det så att om man jobbar åtta timmar om dagen hela livet, så går livet oerhört fort och helt plötsligt sitter man där som halvdöd pensionär och det var kanske inte meningen. Om man i stället jobbar fyra timmar om dagen och tänker fyra timmar så rusar livet inte lika fort. När man tänker så går tiden så långsamt och inte heller sliter man ut kroppen lika mycket. Men det här tänkandet är något som den härskande klassen inte kan godta. Men nu är det upp till var och en att ändra på sitt liv.


Om författaren

Författare:
Lennart Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 29 jun 2009 08:16

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: