sourze.se

Fotboll: Sommarens förälskelse består

Den första av sommarens alla förälskelser är här, den mellan det svenska folket och vårt kära U21-landslag. Den är inte redo att ta slut än. Inte på långa vägar.

Den riktiga sommaren har nu kommit och med den alla dess förälskelser. Sommarens första och största kärlekshistoria är dock redan här, nämligen den mellan det svenska folket och vårt ungdomliga, öppna och orädda U21-lag. Den stora frågan är bara hur länge denna förälskelse håller?

Sommarvärmen må ha kommit nu under veckan, men Sveriges riktiga solsken, det befinner sig just nu i Göteborg för att förbereda sig inför en semifinal i ett mästerskap som redan nu har blivit en stor succé med svenska ögon sett. Är spelare och ledare nöjda med det? Nej! Lennartsson/Söderberg har bankat in en stor känsla av tro i sina unga spelare, en tro på det de gör, en tro på guld.

De nöjer sig inte längre med att spöa ett av världens bästa ungdomslag Serbien, att förlora mot ett stjärnspäckat Italien eller att fullständigt krossa Vitryssland i premiären. Dessa unga, hungriga och djärva svenska vargar vet precis vad de kan, och de tvekar inte en sekund att svepa hela Europa överbord. De är här för att vinna guldet.

Underskattning är vår stora möjlighet

På fredag är det ett England fyllt med världsspelare som väntar på den andra planhalvan, ivriga att springa rakt över våra Allsvenska stjärnor och ta sig till finalen. Det är det här som är vår stora chans.

"Jag vet att deras anfallare spelar i PSV och Groningen..."Så lät Man Citys Onouha under presskonferensen tidigare idag. Hela det här uttalandet tyder på den sjukdom England lidit av under de senaste decennierna, en övertro på att just de är störst, bäst och vackrast, något jag är övertygad om att Elm och co kommer utnyttja till fullo.

Nu skulle vi vara väldigt dumdristiga om vi litade till att England skulle underskatta oss så monstruöst när det faktiskt handlar om en semifinal. Dock tror jag det spökar lite väl många tankar på final i de engelska spelarnas huvuden. Just därför vill jag se Sverige inleda matchen i ett lika furiöst tempo som mot Serbien. Gå på knock direkt, visa att det inte är på pappret som matcher avgörs.

"Det bäst organiserade laget i EM"

England har egentligen bättre spelare på varje position, alla är artister och redan etablerade namn på den stora scenen, från Hart och fysmonstret Richards där bak till speedkulorna Agbonlahor och Walcott där fram, enbart stora namn. Dessutom spelar de ett spel som i mångt och mycket liknar den svenska modellen. Vi måste bara visa att vi är bättre på den
.
Sverige är det bäst organiserade laget i turneringen. Så hyllade Lars Lagerbäck U21-landslaget, och jag är beredd att skriva under på varje ord. Den egentliga frågan lyder: Hur organiserar vi laget imorgon? Är det det säkra alternativet som gäller, nämligen att Martin Olsson och Andreas Landgren ersätter avstängda Wernbloom och Bajrami? Eller chockar förbundskaptenerna oss alla genom att välja publikfavoriten Harbuzi? Eller blir det rentav ingetdera, spelar Özkan eller Molins samtidigt som Elm flyttar in i mitten?

Alternativen är många och resultaten ännu okända. Själv vill jag gärna se Elm centralt, om det innebär att den kvicke och kreative Gabriel Özkan eller den lite mer balanserade Guillermo Molins är jag ännu osäker på. Vad jag däremot vet, är att vilka elva ynglingar som än ställs på benen för att möta Psycho-Pearces manskap kommer det krävas mod. Mod för att våga spela sitt eget spel. Mod för att besegra ett lag med bra mycket större namn. Mod för att våga vinna.

Jag tvekar inte en sekund, Sverige vinner det här. Jag känner det ända in i benmärgen. Jag var tveksam inför Serbien-matchen, nu är jag fullständigt övertygad om det här lagets storhet. Känslan finns där, och på fredag kväll kommer ett leende brett som Wernblooms spridas över hela Sverige. Göteborg dukar redan för fest. Låt festen börja, den här sommarförälskelsen är inte mogen för att ta slut ännu. Inte på långa vägar.


Om författaren

Författare:
Jimmy Ewertsson

Om artikeln

Publicerad: 26 jun 2009 11:39

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: