sourze.se

Även en politiker måste kunna ändra sig

"Det är aldrig fel att ha åsikter om framtiden och lägga fram program. Det gäller bara att vara flexibel och kunna ändra sig. Det värsta är att politiker nästan aldrig ändrar sig. De är som präster. Man hör ju aldrig talas om en präst som tappat tron."

Ungmoderaterna med Anders Borg i spetsen ville ju en gång ha fri hasch och marijuana. Frågan är om de fortfarande propagerar för det.

Att ha åsikter om hur det ska gå i framtiden är alltid riskabelt. Häromdan var Glenn Strömberg helsäker på att det var kört om Sverige förlorade mot Danmark. Men det ska han inte vara. Allt kan hända. Likaså ska man akta sig för att uttala sig alltför positivt om andra människor, speciellt politiker, för dem kan man nästan aldrig lita på. Birgitta Dahl ångrar nog vad hon sa om Pol Pot. Och Lars Ohly har ju också problem med sitt förflutna.

Inträdet i EG/EU vållade en gång stor debatt i Sverige. Och det var väldigt många som var negativa. Så här skrev Per Ahlmark i DN 2004-06-28:

"Inom 10 år har Sverige drabbats av en väldig hälsokatastrof när floder av sprit, vin och öl till extremt låga priser väller in i landet."


Olle Svenning var inte särskilt förtjust i EU.

"Europa är framtiden, utbrister Carl Bildt i sin 319 sidor långa valbroschyr. Han ser med tillförsikt fram mot att integreras i en gemenskap som, i motsats till det förkvävande Sverige, inte låter utvecklingen hejdas av meningslösa fördelningshänsyn. Jag avundas Carl Bildt hans självklarheter, hans entydiga tillhörighet till ett Europa utan skuld, utan nöd, utan all annan belastning än en döende och förvirrad socialism". AB Kultur 1991-09-12


Knarkets härjningar i världen har ju alltid vållat intensiva debatter. Och det är intressant att läsa vad en känd finansminister kom fram till:

"Anders Borg är anställd som sakkunnig. Vad som inte kom fram var att han bland annat är sakkunnig för samordning av just narkotikapolitiken. Han är Carl Bildts man i denna fråga. Det är knappast okänt för Carl Bildt att det var Anders Borg som 1990-91 utarbetade Fria Moderata Studentförbundets program för legalisering av narkotika. Förbundet vill ha fri hasch och marijuana. Tyngre droger som amfetamin och heroin ska skrivas ut av läkare". AB Kultur 1992-04-15


Vad Borg har för strategi nu vet jag inte.

Det är aldrig fel att ha åsikter om framtiden och lägga fram program. Det gäller bara att vara flexibel och kunna ändra sig. Det värsta är att politiker nästan aldrig ändrar sig. De är som präster. Man hör ju aldrig talas om en präst som tappat tron.

Hur det ska gå för Obama är också intressant att fundera över. Jag, och många med mig, tror att han inte blir så långlivad. I DN 2009-06-12, "Högerextremister till offensiv i USA", kan man läsa att 30 000 människor skjuts ihjäl varje år. Det är ett under om Obama klarar sig. Framtiden, både i Sverige och övriga världen, kommer att bli dramatisk. Och det är alltid spännande att spekulera.


Om författaren

Författare:
Lennart Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 16 jun 2009 13:16

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: