sourze.se

Omtag på arbetsmarknaden

Livet är som ett parti poker, man få de kort man får, oavsett om de är bra eller dåliga så är det bara att spela sin hand så bra man kan.

För en tid sedan blev jag tvungen att lägga ned den verksamhet jag drivit i elva år. Förutom att vara chef har jag arbetat med rådgivning. Det innebar att jag har varit arbetskraft till förfogande en tid. Rent ekonomiskt så har det inte varit någon katastrof, då jag hade försäkrat mig mot denna händelse så långt lagen tillåter och jag har varit återhållsam med mina slantar så jag har inga skulder.

Jag har sedan tidigare haft många olika arbeten, jag har bytt inriktning på min yrkeskarriär några gånger, så insikten att jag måste hitta en ny arbetsgivare, alternativt sälja mina kompetenser och erfarenheter som egenföretagare, var inte så skrämmande. Men trots ett, i mitt eget tycke, fullmatat CV så gick det trögt. Visst kom lågkonjunkturen olägligt, då företag främst säger upp är inte intresset helt på topp för att nyanställa. Men därtill kom insikten att man som arbetssökande definitivt förlorar attraktion då man hunnit över på dösidan.

Att söka arbete är ett en slags intensiv marknadsföringskampanj, av sig själv. Du är din egen affärsidé - vad har du att erbjuda i kunskap och kompetenser? Vems behov skall du erbjuda att tillfredställa med dem? Som alla säljare så får man fler nej än ja. Det kan kännas tungt då en del tilltänkta arbetsköpare inte ens bryr sig om att bekräfta mottagandet av en ansökan. Det är även stigmatiserande att vara arbetskraft till förfogande, i mångt och mycket är vi det vi arbetar med, arbetar vi inte så är vi ingen. Trots allt måste man ändå fortsätta tro på sig själv, och skall man ge upp så behöver det ju inte bli idag eller i morgon, för det är ju ändå aldrig försent att ge upp.

Efter 120 ansökningar och sex intervjuer så är jag på banan på nytt. I en annan bransch och med andra uppgifter. Jag känner stor tacksamhet för dem som tror på mig och vill ge mig chansen att visa att jag fortfarande kan leverera. Jag gör några reflektioner över min tid som arbetssökande.

• Det är oerhört viktigt att hela tiden arbeta på att utveckla sina kunskaper och kompetenser redan som anställd. Det finns inga säkra jobb, LAS ger mest en illusion av anställningstrygghet, din enda trygghet är att hela tiden försöka ha kunskaper som är kommersiellt intressanta. Förvänta dig inte att någon skall ge dig dessa kunskaper, du ansvarar själv för detta. Där finns till exempel stora möjligheter med bland annat distansutbildningar på halv-/kvartsfart vid våra universitet och högskolor, kostnadsfritt.
• Dra aldrig på dig för stora skulder, du kan stå där med dina fasta kostnader och en nästan halverad inkomst.
• Som anställd, komplettera din a-kassa med egna försäkringar, de där extra tusenlapparna per månad blir viktiga.
• Vägra betrakta dig som ett offer för omständigheterna – Shit happens, det är bara att tugga i sig och försöka spela med de kort man får på given. Alkohol är en usel bot mot oro inför framtiden, att ta ett löppass eller ett pass i gym ger bättre lindring för oro, men utan de destruktiva bieffekterna. Det är viktigt att behålla vanor som att kliva upp om morgonen, sunka inte ner dig, för då är du körd vid en eventuell intervju.
• Förlora inte hoppet, det kommer att vända, kanske ganska snart.


Om författaren

Författare:
Leif-Arne Undvall

Om artikeln

Publicerad: 10 jun 2009 10:22

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: