sourze.se

Alla borde vi bli marxister

Det finns alldeles för få marxister, gentlemän och excentriker och alldeles för många slätstrukna människor i Sverige.

Alla vi som har studerat Kapitalet grundligt vet förstås att slutmålet här i livet är att kunna leva som gentlemän. Karl Marx, som länge bodde i England, visste hur man gjorde det. En gentleman är en filosof som ägnar sig åt livets väsentligheter. Han är inte expert på nånting, bara på sånt som gör livet värt att leva.

Här i Sverige råder det stor brist på gentlemän och gentlekvinnor. Att det förhåller sig så måste vara regeringens fel. Eftersom vi tvingas producera alltfler onödiga saker så hinner vi inte slå oss till ro som gentlemän. Det måste bli ett slut på det. Här har våra föräldrar, våra mor- och farföräldrar och deras föräldrar jobbat och strävat för att vi ska kunna leva som gentlemän och så gör vi inte det. Det är obegripligt att det blivit så här. I stället kryper vi för makthavarna och deras mål - att varje år öka tillväxten.

Tillväxten av marxister, gentlemän och excentriker i Sverige är däremot alldeles för låg. Det är då inte ofta man stöter på en excentriker. Som sådan är man själv i centrum och har ett obegränsat självförtroende. Den förste marxisten och excentrikern i Sverige var förstås O A, mannen som gjorde vad som föll honom in. Men alla vi som varje månad får ekonomiskt stöd från Anders Borg har goda möjligheter att bli excentriker och göra som vi vill. Det är bara att följa i Karl Marxs fotspår och bli marxister. Vi struntar i det där med mervärde, kommunism och hela det köret. Det är slutmålet, att leva som glada gentlemän och gentlekvinnor, som betyder nåt. Själv ska jag idag ut och studera alla skalbaggar som finns i min trädgård. I morgon ska jag hela dan studera Hanna Arendts teori om "värdet av att ständigt ställa frågor om det liv man lever". Och i övermorgon ska jag hela dan cykla runt och studera kyrkor på Gotland.

Sverige är verkligen ett paradis för marxister, gentlemän och excentriker. Att det finns så få är ett tecken på fattigdom.


Om författaren

Författare:
Lennart Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 09 jun 2009 16:17

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: