sourze.se
Artikelbild

Schweiz - ljusår efter i jämställdhet

Det var först när Charlotta Hayes flyttade till Genève som hon insåg hur jämställt Sverige är. I Schweiz fick kvinnorna rösträtt 1971 och i kantonen Appenzell fick de vänta ända till 1990.

Könsskillnaderna i Schweiz lever kvar på ett helt annat sätt än i Sverige. Det berättar konstnären Charlotta Hayes för förlaget ALIDA BOK i Uppsala.


- Jag har upplevt många frustrerande situationer här i Schweiz och upphör inte att förvånas över hur efterblivet detta annars så avancerade och framåtsträvande land egentligen är.

- Tyvärr verkar Schweizarna själva för vana för att uppröras av det. Mest frustrerande av allt är det nog att få svaret, när jag påpekar hur ojämlikt det schweiziska samhället är: "ja, om du jämför med Sverige ja, men det är ju exceptionellt jämlikt!"

- Jag får till exempel stå ut med att försäkringsbolag etcetera frågar efter min man när jag svarar i telefonen, även då jag informerat dem om att de lika gärna kan prata med mig. Och det är en allmänt känd sanning att man som kvinna får räkna med att inte tas på allvar om man exempelvis kontaktar hyresföreningen för att få något utfört i lägenheten.

- Mammaledigheten sträcker sig till fyra månader, men somliga återvänder till arbetet redan efter två månader. Vill man stanna hemma längre än fyra månader får man antingen ta tjänstledigt eller säga upp sig. Pappaledighet är det inte tal om. Könsrollerna lever kvar här på alla plan. Som svensk kvinna märker man det tydligt!

- En annan företeelse här som jag finner märklig och fascinerande är utbredningen av "gubbkaféer". Överallt kryllar det av dessa små, ganska omysiga, barer som enbart besöks av män! Vanligtvis har de en liten klunga stammisar som sitter kring baren och dricker vid dygnets alla timmar.

- Själv har jag aldrig vågat gå in i något av dessa kaféer, eftersom jag känner så starkt att detta är ett territorium där jag inte är välkommen. Vad alla dessa mäns fruar/sambos gör när de sitter på lokal kan man fråga sig, men eftersom jag ännu inte sett några "damkaféer" så är det väl lätt att dra slutsatsen att de sitter hemma.
Charlotta Hayes flyttade till Schweiz med sin man när han fick en forskartjänst på universitetet i Genève, där makarna bor sedan halvtannat år.


Nu under exilen i Schweiz är hon främst sysselsatt med att undervisa i svenska och jobba idéellt för föreningen Artists united against FGM, som strävar efter att bekämpa kvinnlig könsstympning. Föreningen samlar in pengar till organisationer i Afrika som försöker stoppa könsstympning lokalt.

- Vårt kommunikationsmedel är konst. Vi arrangerar konstutställningar kring detta ämne. Just nu håller jag på att försöka arrangera en konstutställning som kommer att äga rum i Stockholm i februari, kring den internationella FGM-dagen, med skandinaviska konstnärer.


I vanliga fall hemma i Sverige ägnar sig Charlotta Hayes åt dekormåleri inom teatern, men hon sysslar också med annat bildskapande. En del av det hon gjort finns på sajten bildrepublik. Dessutom har hon en blogg, där hon skriver om sitt liv som utlandssvensk i Geneve: wherethestoplightsneverchange.

Hon har också utsetts till juni månads skald av ALIDA BOK. Hennes dikt Grannar kan läsas på ALIDA BOKs hemsida. Den handlar om skamlösa tjocka gubbar och skamsna kvinns.


Om författaren

Författare:
Mariann Andersson

Om artikeln

Publicerad: 08 jun 2009 11:06

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: