sourze.se
Artikelbild

Robinson 2009: Jarmo kommer tyvärr inte vinna

Äntligen ett avsnitt som innehöll alla de bästa ingredienserna i Robinson. Kärleksbrev i sanden, längtan efter barnen, hemlängtan i största allmänhet, optimism, deppande, matinsamlande, könsneutrala tävlingar, dramatik och så det sociala spelet.

Efter fyra och en halv vecka upptäcker man att ebb är strandlevarens bästa vän! Musslorna av ostrontyp fanns där hela tiden, mitt framför ögonen på dem. Det gäller bara att titta noga. Maten behövdes inför de tuffa tävlingarna.

Denna gång handlade det om tre immunitetstävlingar, varav de två första inte krävde manlig muskelstyrka. Första tävlingen gick ut på att konstruera en fackla, göra upp eld med tändstål, tända facklan och föra med sig elden ut till en flotte där en man skulle tända eld på en färdiggjord lien vårdkase. Ellenor, som alla räknat ut är väldigt snabb är först med att få upp eld och hinner först ut till flotten. Nina kommer ut som god tvåa men "nära skjuter ingen hare". Ellenor vinner sin immunitet och alla blir så fantastiskt snälla och intresserade av henne.

I den här tävlingen var killarna mycket lågpresterande. Att inte kunna göra upp eld med ett tändstål efter drygt fyra veckors träning är dåligt.

Tävling nummer två är en klassiker: hålla andan under vattnet längst tid. Jarmo klarade bara 43 sekunder, Nina 1 minut och 21 sekunder, Erik 1 minut och 42 sekunder och Anna 1 minut och 48 sekunder. Hon hade säkert kunnat stanna längre om det varit nödvändigt. Starkt gjort. Tommy Jensen klarade väl över tre minuter 2001.

Nu börjar tvivlet smyga sig på killarna. Båda är medvetna om att den av dem som inte vinner sista tävlingen åker ut i örådet. Erik är deppig och modlös medan Jarmo tränar och stretchar.

I den sista tävlingen behövs det mer fysisk styrka, man skall hinka upp vatten med hjälp av en trasig hink för att fylla ett rör så att en nyckel flyter upp och kan greppas. Jarmo är snabb och kan förflytta sig fortast till nästa moment där man skall gräva fram en kista, låsa upp den med nyckeln och ta tre pinnar som sedan skall användas i en klätterställning. Det gäller att ta med sig pinnarna under vägen upp till statyetten. Jarmo lyckas komma först med Erik tätt i hasorna. Tyvärr glömmer Jarmo att ta med pinnarna på nedvägen och ramlar ned. Det ser mycket otäckt ut med blodigt huvud och ett finger ur led. Här har han verkligen nytta av sin brottarträning. En annan person kunde ha brutit nacken eller blivit totalförlamad!

Som tur är gick både finger och huvud att reparera och han återvänder till lägret. Jag råkade skära upp högra benet från häl till knäveck 2003, tog mig hem själv från olycksplatsen och opererades på stranden i över 90 minuter, i skenet av en tältlykta. Jag stannad också kvar i tävlingen. Jarmo är fortfarande min favorit till segern, men jag tror att någon av tjejerna kommer att vinna. Det är aldrig en överlevare som vinner Robinson.

Finalen blir något plankliknade. Man skall stå på en utskjutande planka med havet under. Här gäller det att absolut inte titta på vattnet under en, eftersom det rör på sig. Med blicken fixerad på horisonten så har man störst chans att klara sig längst.

I örådet blir Erik utröstad och eftersom han är en av dem som jobbat mest för lägret är han naturligtvis bitter. Han anser sig vara den bäste överlevaren och i det här sällskapet kanske han varit det, men "such is life, and it’s getting sucher and sucher"!
Läs mer på Björn Hernefeldts Robinson-sida.


Om författaren

Författare:
Björn Hernefeldt

Om artikeln

Publicerad: 25 maj 2009 12:30

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: