sourze.se
Artikelbild

Robinson 2009: TV lyckades inte manipulera laget

"Örådet blev nog inte som TV hade tänkt sig. Det blev övervikt på ena sidan och Lukas blev utröstad, jag sörjer inte. Nu har tjejerna guldläge om dom håller ihop."

Äntligen har man efter drygt fyra veckor upptäckt vad jag upptäckte efter två. Det finns musslor. Som jag skrivit i tidigare krönikor: träskmark mat! Vad jag aldrig upptäckte var att det finns pumpor. De måste ha planterats av TV för att se om någon skulle hitta dem.

Förra örådet har satt sina spår i en del samveten. Värst drabbad verkar Erik vara.

Pristävlingen blev fysisk och de blev tvungna att dela upp sig i två lag. Detta gjorde att det måste bli övervikt av styrka i ett lag. Det blev ingen vinst, utan förlorarna fick istället tillbringa en natt i en grotta där dom inte tordes sova efter att dom sett en orm. Stenigt underlag gjorde att dom inte kunde ligga ned. Dom kunde ha lagt sig mot varandra och slumrat några timmar, men tjejerna kanske har "gammelmansfobi"? Jag tror att tävlingen egentligen gick ut på att TV skulle ge två halvor chansen att snacka ihop sig om att rösta ut en från den andra gruppen. Då kunde vi fått se tre röster mot tre och kanske en lottning av vem som skulle ut.

Väl tillbaka fortsatte gullandet och försäkringar om hur mycket man uppskattade den man för tillfället pratade med. När man kollar in deltagarna ser man direkt att det är bra att vara kvinna om man skall leva på sparlåga. Det syns inte mycket på tjejerna att dom haft ont om mat. Jarmo har snart gått ned till idealvikt. Det kan vara så att de som är fysiskt aktiva magrar mer eftersom dom snabbare förbränner det dom äter. Ellenor har inte kunnat äta från något som en annan tagit en tugga av. Nu har hon insett att det är inte farligt att bita i samma frukt som någon annan. Nöden har ingen lag. För övrigt är hon så fruktansvärt anonym att hon kan vinna hela tävlingen på att inte göra ett förbannat dugg.

Att vara med i Robinson är en upplevelse för livet och många får en insikt om sig själva som de kanske annars aldrig skulle ha fått. Ellenor begriper inte att man lakar ur kroppen om man ligger i solen mest hela dagen. Man svettas ut saker som inte ersätts eftersom man äter en föda som inte är allsidigt sammansatt. 2001 var det Kenny som gjorde så och han fick dropp till slut och blev tvungen att lämna tävlingen.

Robinsontävlingen handlade om reaktionsförmåga och kroppslängd. Ju längre man är desto större chans att fånga en grej som flyger uppåt! I tidigare tävlingar har man inte låtit de som skall tävla senare bevittna de andras försök. Erik kunde studera två tävlingar innan det blev hans tur. Jag tyckte nog att Nina tog pinnen först och att Erik ryckte den ur hennes hand? Han vann, liksom de andra männen. Finalen vanns av Erik som är längst och haft längst tid att studera hur pinnen uppförde sig.

Anna tycker att det är för lite överlevnadsmoment i tävlingarna och det tycker jag också.

Robinsontävlingar har aldrig varit könsneutrala annat än när det gäller kunskaps- eller minnestävlingar. Repet och hinken handlar om envishet och där är vi nog lika goda kålsupare.

Intressant att höra att Erik anser sig vara den sanne överlevaren. På sätt och vis kanske han är bättre på det än Jarmo eftersom Jarmo fastnar i beteenden som är bra framför kameran men inte i verkligheten. Han hittade sockerpalmerna i början men sedan höll han mest på att jaga små värdelösa spindelkrabbor.

Örådet blev nog inte som TV hade tänkt sig. Det blev övervikt på ena sidan och Lukas blev utröstad, jag sörjer inte. Nu har tjejerna guldläge om dom håller ihop. Tyvärr tror jag att Ellenor kommer att liera sig med killarna. Om hon inte gör det åker en kille ut i nästa öråd och det blir den som inte vinner Robinsontävlingen. Så här långt var jag också med 2003, men då hade vi varit nästan två veckor längre på öarna.

På trailern för nästa avsnitt kunde man se en skadad, blodig Jarmo som dessutom klagade högt. Jag tror inte att han gnäller i onödan och hoppas att det såg värre ut än det var och att det gjorde mer ont än det var allvarligt.
Läs mer på Björn Hernefeldts Robinson-sida.


Om författaren

Författare:
Björn Hernefeldt

Om artikeln

Publicerad: 18 maj 2009 13:05

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: