sourze.se
Artikelbild

Eurovision: Sverige, Norge och Island - topp tre?

"Jag har skrivit här på Sourze, att Malena har chans att vinna hela Eurovision och det står jag fast vid - om bara Christer Björkman skäller ut ryssarna, så att de fixar ljudet till på lördag."

Jag har varit i Ryssland och Östeuropa mycket och jag har jobbat med musiker där sedan mitten av 1980-talet. En sak kan jag försäkra er om, nämligen att Ryssarna är mycket duktiga på att producera underhållningsprogram i TV. Jag minns en gång i Riga när jag iförd smoking hade svårt för att ta mig ifrån mitt hotell rum och teven för att gå på en nyårsfest därför att jag blev så tagen av den ryska kanalens musikunderhållning som sändes ifrån Moskva. Bra scenografi, bra ljud och ljus och kanonartister, som gjorde att man satt som klistrad vid teven. Men i kväll i Moskva var delfinalen något av en besvikelse och jag blev riktigt orolig för Malena när hela maffigheten i hennes låt försvann på grund av den dåliga ljudkvaliteten. Trycket i låten "La Voix" saknades. Man fick höja volymen för att njuta av den. Men det spelar ingen roll, för det viktigaste är att Sverige gick till final. Jag har skrivit här på Sourze att Malena har chans att vinna hela Eurovision och det står jag fast vid - om bara Christer Björkman skäller ut ryssarna så att de fixar ljudet till på lördag.

Jag brukar säga att det är omöjligt att få ett vettigt resultat när så många olika musikkulturer tävlar mot varandra och se bara vilka olika kulturer det var i kväll. Montenegro inledde kvällens program med en typisk gammal dammig tysk schlager komponerad av en gammal dammig tysk låtskrivare, Ralph Seigel, som hade sina glansdagar på 80-talet. Den hade ingen chans att gå vidare. Därefter kom Tjeckien med en så kanonkorkad låt, vars refräng påminde om skojlåten "Tingeling". Usch den var vidrig! Belgiens bidrag med en Elvis kopia var ytterligare ett bevis på att det inte går att rida på världsartister och få framgångar i Eurovision med låtar om den. Ett exempel som jag kommer på är Sveriges bidrag 1977 med Forbes. Låten "Beatles" blev en fiasko, men den var betydligt bättre än "Copycat", som vi hörde ikväll. Elvis vänder sig säkert i sin grav!

Jag trodde faktiskt att Vitryssland skulle gå vidare. Killen var en bra sångare. Men det räckte tyvärr inte. Och jag undrar varför Armenien finns i Eurovision? Kan Generalen Svante Stockselius svara på detta om han läser den här artikeln? Den armeniska kulturen är så långt ifrån den europeiska att de inte har någonting i denna tävling att göra. Deras låt var färgstark och typiskt etnisk - den går hem i Kazakstan och Turkiet, men en Eurovision vinnare - aldrig i livet! Den gick vidare därför att den röstades på av alla armenier som är spridda i östblocket. Det sägs att de är fler än Turkarna i Tyskland! Andorra är ett så litet land att man skulle kunna lägga in en heltäckningsmatta där och därför undrar jag var de hittar sina musiker. Den danska sångerskan höll inte. Refrängen var ganska hyfsad, men låten var allmänt trist.

Schweiz hade en bra låt och ett bra band, "Lovebugs", men otur kan man säga. "The highest heights" var en ganska bra låt, som växte för varje refräng, men det räckte tydligen inte.

Att Turkiet gick vidare var en självklarhet. Det var en av kvällens bästa låtar, men jag måste samtidigt säga, att om vi alla inte redan kände till Elena Papparizzou’s "You’re my number one", skulle vi nog falla pladask för den här låten. Bra beat och bra melodi, men den känns lite förbrukad. Låten är en kopia av 2005 års vinnare, men den kan gå lång på lördag kväll.

Den som varit förbannad på Israel efter bombningarna i Gaza kände säkert en lättnad när de såg att Israel skickade i väg en israelisk tjej och en Palestink tjej att sjunga en duett tillsammans med en enda rad på engelska, nämligen "THERE MUST BE ANOTHER WAY" det måste finnas ett annat sätt. Snacka om politiskt budskap, men jag gick på det - och låten var dessutom bra. Israel kommer att hamna i topp 10 på Lördag.

Shirley Clamp hade helt fel när hon tyckte att Bulgariens bidrag "Illusion" var en konkurrent till Malena. Det tyckte hon därför att sångaren Krassimir Avramov är operasångare, men han behövde bara öppna sin mun för att man skulle konstatera att han inte ens var i närheten av den operastjärneklass som Malena Ernman är. Vad som jag fann lite skojig i det här numret var att tjejen bredvid sångaren såg ut som en dålig kopia av Mortisha Addams ur den gamla TV-serien Familjen Addams!

Jag höll på bli förbannad när Islands namn aldrig tycktes komma upp i slutavslöjandet av låtarna som skulle gå vidare. Sen kom den äntligen! Om Island inte hade gått vidare hade det definitivt varit kvällens största skandal, för en sak ska jag säga er: Islands sångerska Yohanna Gudrun Jonsdottir var definitivt kvällens bästa artist efter Malena Ernman, och låten "Is it true" är en riktigt bra ballad som kommer att gå mycket långt i finalen på lördag. Det vore ärligt talat underbart om lilla Island kunde vinna Eurovision Song Contest. Island är det enda nordiska land som inte vunnit tävlingen. Jag har en känsla i magen av att det här är Islands år.

Om Makedoniens låt vill jag bara säga tre ord: Skit, skit och skit! Mer finns inte mer att säga. Rumäniens låt däremot var en frisk fläkt med alla tjejerna som dansade på scen och låten var kanonbra. Den kan inte vinna, men jag tror att Rumänien kommer att göra bra ifrån sig. Jag kan berätta för er, som inte känner till Rumänien så väl, att där satsar man väldigt hårt på Eurovision, alltså på deras inhemska melodifestival.
Finlands låt var inte spektakulär, men den har en bra refräng, och är en typisk schlager så som vi i Sverige gillar det. Det betyder inte att Europa håller med. Var inte refrängen lite like Måns Zelmerlövs "Hope and Glory".

Portugal är ett land jag inte begriper mig på. Jag menar när det gäller musik förstås. Kom ihåg att Portugisiska är ett av världens största språk. Den talas ju i Brasilien och där finns massor av bra musikartister och kanonlåtar. Varför har då Portugal så himla trista låtar varje år? Jag fick en chock när Portugal gick vidare i kväll. Låten är ju en Iberisk folkvisa och knappast en Eurovisionlåt. Kan det ha varit Armenien som röstade för Portugal?

Maltas bidrag "What if we" har inte en chans på lördag kväll. Om de hade fått Kevin Borg med en låt av Andreas Carlsson, hade de kanske haft en chans. Jag tycker att Schweizs låt borde ha gott vidare istället för den där Maltesiska balladen som inte säger någonting. Dock är det bra att Malta är med i finalen för de brukar ge Sverige 12- poängare! Till sist: Bosniens bidrag var en fantastisk bra låt framförd av en fantastisk proffsigt artistgrupp. Den förtjänar en bra placering i finalen.

Mellanunderhållningen var bra… ett tag där i början, när det kom någon på scenen med en balalajka, inbillade jag mig att vi skulle få se "Tingeling" en gång till, men det blev mycket bra underhållning. Över lag en bra rysk kväll, men programledarna var inte bra. När jag säger att de inte var bra menar jag att Ryssland har så många bättre programledare att välja. Modellen, vad hon nu heter, var totalt orutinerad och killen var pinsam. Han påminde om min f.d. svärfar som brukade skrika när han talade med min fru i telefon mellan Filipstad och London. Han fattade inte att det var en telefon. På samma sätt fattade inte den ryske programledaren att han hade en mikrofon i sin hand.

Och Malenas chans på lördag? Mitt stalltips är att hon kommer i topp fem och har en 50-50 chans att vinna….. men hallå där… Norge ska tävla också. Tänk er Sverige, Norge och Island i topp tre. Vore det inte underbart? Visst ska det bli spännande?


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 13 maj 2009 08:22

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: