sourze.se

En skolmassaker i det tysta

"Trots att 13 personers liv tog slut den dagen, ägnades denna skolmassaker inte mer än en notis på text-TV; inget sades på nyheterna, väl knappast någon tidning nämnde det, så det var en skolmassaker som skedde i det tysta..."

Drygt ett och ett halvt år har passerat sedan skolmassakern i finska Jokela ägde rum. En rektor, en lärare, två flickor och tre pojkar blev offer för en ensam gärningsmans utbrott. En gärningsman vars liv själv tog slut i samband med denna tragedi.

En stor sorg lade sig över sig över landet; flaggorna vajade på halv stång, och även här i Sverige visades på sina håll sympatier med det som skett i vårt östra grannland. Våldet kom med en gång väldigt nära den gången; sorgen och förtvivlan spreds över landsgränsen. Kanske spreds även en fruktan och rädsla inför att det skulle komma att ske ännu närmare oss själva i vår vardag, och bli en ännu verkligare overklighet. Tankarna på var och när det skulle hända nästa gång gick knappast att helt undvika.

Vi behövde inte vänta alltför länge. Den sista april kunde man läsa en mycket kort notis på SVT:s text-TV om att en ny skolmassaker ägt rum, i Azerbajdzjans huvudstad Baku. Den dagen gick 13 personer som vanligt till skolan - det statliga universitetet Oljeakademin i den forna Sovjetrepubliken - men vad de inte visste var att det var för sista gången. Den morgonen hade de sagt "hej då" till sin familj för allra sista gången.

Trots att 13 personers liv tog slut den dagen, ägnades denna skolmassaker inte mer än en notis på text-TV; inget sades på nyheterna, väl knappast någon tidning nämnde det, så det var en skolmassaker som skedde i det tysta - något som omvärlden inte fick kännedom om. 13 människor dog den dagen! I tysthet. Ändå är sorgen och saknaden efter de döda troligen lika plågsam som den var - och är - för dem som förlorade någon i Jokelamassakern. Runt varje människa finns minst fem närstående… Minst 65 människor berördes direkt av de dödas bortgång. Säkert hundratals berördes indirekt. Men bara inom den närmaste kretsen - för här i Sverige blev händelsen inte mer uppmärksammad än med en notis.

13 unga människor dog! Men eftersom Azerbajdzjan inte är Sverige – eller ens något grannland till oss - kanske vi inte ska bry oss? Vi kanske inte ens ska få veta om det?


Om författaren

Författare:
Maria Sågå

Om artikeln

Publicerad: 06 maj 2009 11:15

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: