sourze.se

Svensk riksdagsman ifrågasätter nu 9/11

Egon Frid V är den förste svenske politikern som officiellt deltar i det världsomfattande upprop som kräver en ny oberoende undersökning av attackerna mot USA den 11 september 2001.

De internationella politikernas initiativ är ett av flera. Andra grupper som mobiliserat sig består av arkitekter och ingenjörer, jurister, representanter för olika underrättelsetjänster, läkare, militärer, fysiker, piloter och brandmän.

Gemensamt belyser de tvivelaktigheterna som omger de officiella teorierna kring 11 september och framhåller indicier som pekar på att underrättelsetjänster som CIA och Mossad kan varit involverade i attackerna. Nu kräver man att pressen på allvar ska börja uppmärksamma frågan.

Bland namnen på petitionslistan märks Cynthia McKinney, medlem i USA:s representanthus 1997-2003 och 2005-2007, Jesse Ventura, guvernör för Minnesota 1999-2003, Michael Meacher, brittisk parlamentsledamot och den japanske parlamentsledamoten Yukihisa Fujita som ofta tar upp frågan i Japans parlament.

En av frontfigurerna i det politiska uppropet är Andreas von Bülow. Han var socialdemokratisk ledamot av tyska förbundsdagen i 15 år och minister för teknologi och forskning i Helmut Schmidts regering på 80-talet.

I sin bok ”CIA och 11 september - Den internationella terrorismen och säkerhetstjänsternas roll” belyser han ett flertal oegentligheter som tystats ner och ställer även denna relevanta fråga: Inträffade dåden inte misstänkt lägligt för regeringen Bush?

Andreas von Bülows granskningar utesluter att attackerna skulle ha kunnat genomföras utan hjälp av olika underrättelsetjänster och leder misstankarna framförallt till CIA. Trots att pressen konsekvent har undvikit att ta upp boken så har den blivit en bästsäljare i Tyskland. Alhambra Förlag ger ut den på svenska och har generellt sett stött på samma slags blockad från den svenska pressens håll.

I Italien, där man kanske har fått en bättre övning i att urskilja korrupta tendenser, finner vi några av initiativets starkaste röster. Giulietto Chiesa är ledamot i Europaparlamentet och det har även Gianni Vattimo varit. De två övriga är Fernando Rossi, ledamot av den italienska senaten 2006-2008, och Ferdinando Imposinato, före detta italiensk senator och ledamot av parlamentet.

Francesco Cossiga, Italiens före detta president, har inte skrivit under på listan men ingår indirekt i uppropet. Han avslöjade underrättelseorganet Operation Gladio och hävdar även i en av Italiens största dagstidningar, Corriere della sera, att det är välkänt i Europas och USA:s underrättelsetjänster att 9/11-attackerna planerades och genomfördes av CIA och Mossad, Israels underrättelsetjänst.

Sverige har tidigare inte haft någon representant i uppropet men på sin hemsida berättar riksdagsmannen Egon Frid V nu att han, efter att ha tagit del av ny information, fattat beslutet att delta i uppropet:

"Mitt svar att veta sanningen blev ja och det står jag för. Detta svar ledde mig till att bli den förste svenske riksdagsledamoten och politikern som officiellt vill veta sanningen om 9/11."


Han skriver att det positiva mottagandet av nyheten varit enormt och att han aldrig någonsin förut har fått ett sådant gensvar för en enskild fråga eller uppfattning. Responsen kommer både från Sverige och från utlandet och är anmärkningsvärd eftersom inget större nyhetsforum ännu nämnt nyheten.

I nuläget deltar fyra nordiska politiker i uppropet. De övriga är Berit Ås, professor i socialpsykologi och före detta parlamentsledamot och partiledare för Sosialistisk Venstreparti SV i Norge, Per Mohn, också före detta norsk parlamentsledamot, och Ole Gerstrom, som varit ledamot i det danska parlamentet. Den sistnämnde har gjort följande uttalande:

"Jag har granskat attackerna den 11 september ändå sedan dagen ifråga. Ju mer jag fördjupar mig i fakta, desto mer uppenbart blir det att det var ett insiderjobb. Planeringen måste ha tagit flera år. Stora ansträngningar läggs på att mörklägga. Innebörden för vår arma planet är enorm. Ett spridande av sanningen kommer att förändra det politiska klimatet på ett sätt som vi aldrig tidigare skådat."


Det återstår att se om svensk media kommer att belysa Egon Frids engagemang i den rörelse vars främsta syfte är att få till stånd en ny oberoende granskning av attackerna den 11 september 2001.


Om författaren

Författare:
Fredrik Rosvall

Om artikeln

Publicerad: 05 maj 2009 14:51

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: