sourze.se

Elektriska begär

"Datorn var så len i mina händer och följde fingrarnas kommandon. Den log mot mig. Honey, I’m home! Vi hade funnit varandra!"

Jag brukar säga att 80-talet kommer igen, ganska ofta. Det verkar vara ett decennium vars popularitet toppar de andra när det kommer till trender. Under 80-talet blev det coolt att syssla med datorer. Många av mina bekanta skaffade sig datorer. De hette bland annat Sinclair, Amiga, Vic 20, Atari och Apple Macintosh och förtjänar en eloge för sina påfundigheter och bidrag till dagens datorutveckling. En del av spelen till dessa startades via stora floppy-skivor samt via kassettbandspelare. Något som var coolt då.

Datorernas popularitet ökade tack vare stark kommersialisering samt nyttoperspektivsargument. Filmer som Tron och Electric Dreams gav även datanördarna en hjältestatus och tillslut blev maskinerna de nya möblerna som var ett måste i var mans hem. Till den sistnämnde filmen släpptes även en ösig video med klipp ur filmen, givetvis. Låten är rivig och skapar en positiv inställning till datorer. De är coola och kan vara din vän när du inte har någon. De kan till och med hjälpa dig att finna en partner.

OBS! Texten fortsätter under videon -->
Texten till Electric Dreams har också ett budskap som känns aktuellt än idag och kan säkerligen symbolisera kontakten mellan två individer som blir kära i varandra över någon kontakt-site eller mötet mellan en datornörd och hans senaste teknologiska påfund:

"I only knew you for a while
I never saw your smile
Till it was time to go
Time to go away
Time to go away"

Jag hade ingen dator under 80-talet, bara en skrivmaskin och datanörd blev först under mina universitetsstudier, då jag jobbade intensivt med att skriva uppsatser på Mac-datorer. Men jag blev riktigt smittad av datafebern under sent 90-tal och då först flyttade en enkel PC in hos mig. Sedan dess har det rullat på med datorer in och ut ur hemmet.

Efter en tur på staden innan jul med ett snabbt studerande av den teknologiska julskyltningen kände jag hur det var dags att ta sig vidare. Det knorrade i magen och lunchen väntade. I ögonvrån såg jag då något som fick det att spritta i min kropp. Wow! Vilken snygg mini-PC! Schysst prestanda för en sådan kompakt sak och priset verkade rimligt. Jag var ju bara tvungen att studera manicken närmre.

Dagen efter besökte jag affären och bad expediten att få ta mig en titt på datorn. Den hade fina finesser och en finurligt inbyggd webbkamera. Datorn var så len i mina händer och följde fingrarnas kommandon. Den log mot mig. Honey, I’m home! Vi hade funnit varandra!
"Sometimes its hard to recognise
Love comes as a surprise
And its too late
Its just too late to stay
Too late to stay"

Visst, jag hade bara känt produkten för en stund och kunde inte ana hur mycket jag skulle sakna det lilla teknologiska miraklet förrän det var dags att lämna affären. Den plötsliga separationen skapade en ångestladdad känsla när jag tog farväl till den lilla tingesten.
"Well always be together
However far it seems
Love never ends
Well always be together
Together in electric dreams"

Innan jag somnade på kvällen tog jag en titt på produktbladet samt studerade recensionerna av datorn på nätet. Åh, jag ville ju bara ha. Krama lillan igen. Suget efter att ses gjorde att jag var tvungen att träffa tekno-skönheten igen. Bara den fanns kvar. Det gjorde den och den sålde som smör, enligt försäljaren som konstaterade att inte många affärer hade den på lager.

Fascinationen över den teknologiska nyheten lurade och försäljarna dregglade av blotta åsynen av mig. Jag, älsklingsobjektet, den som följer deras devis: AIDAS

A Attention Uppmärksamhet, jag noterar varan.
I Interest Den här ser ju intressant ut. Recensionspluggande, testa varan i affären ett antal gånger, fråga ut expediten.
D Desire O, ja. Nu är den i skyltfönstret. Vad läcker den är!
A Action Den kan nästintill verka spontan.
S Satisfaction Nöjdhet med varan ett bra tag framåt.
“Because the friendship that you gave
Has taught me to be brave
No matter where I go
Ill never find a better prize find a better prize"

Lilla datorns vänskap var härlig att få ta del av, jag kände att vi fick kontakt. Där fanns en symbios. Vart jag än vänder mig kommer jag aldrig att finna en liknande till ett bättre pris. Det var kärlek vid första ögonblicket. Att köpa eller inte köpa - det är ännu frågan. Men en sak är säker. Kärleken kom som en överraskning och vi kommer alltid att vara ihop i drömmarna, oavsett avståndet.
"Though your miles and miles away
I see you everyday
I dont have to try
I just close my eyes
I close my eyes"
För att se gamla älsklingar, kolla in
" target"_blank" classbluelink>Datasalen - Ett museum över gamla datorer!


Om författaren

Författare:
David Rehaag

Om artikeln

Publicerad: 23 apr 2009 09:10

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: