sourze.se

Ett bortglömt slag av stor betydelse

I år är det 2000 år sedan det gjordes upp om gränserna mellan det romanska och det germanska riket. Gränsen fick gå vid Rhen och inte Elbe, som romarna hade planerat.

I år är det dags att fira 2000-årsjubeleét av slaget i Teutoburgerskogen. Jag har skrivit en artikel om detta slag med rubriken "Slaget i Teutoburgerskogen - vändpunkt för Europa".

Kejsar Augustus planerade att flytta gränsen mellan Romarriket och Germanium till Elbe i stället för Rhen. Då skulle gränsen mellan romanska och germanska folk ha flyttats norrut, ända till Hamburg, och Europas geografi skulle ha varit annorlunda, likaså gränserna mellan dessa folks språk.

Den romerska armén förlorade tre legioner som vardera omfattar 5000 man. Jag har träffat på olika uppgifter om hur många man romarna förlorade vid slaget, siffrorna varierar från 30 000 till något över 20 000 man. En stor katastrof var det emellertid för Rom.

I Tyskland kommer detta slag att firas som en händelse av stor betydelse för landet. I Sverige är kunskaperna om denna vändpunkt ringa. Med denna artikel vill jag öka kunskaperna om denna begivenhet.


Om författaren

Författare:
Yngve Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 21 apr 2009 15:25

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: