sourze.se

Orsak till väljarras - Wanja, Mona eller internet?

Vill Socialdemokraterna inte vinna valet nästa år? Jodå, det vill de alldeles säkert, men något konstigt hände på vägen mot segern - som för inte så länge sen ansågs helt säker. Vad var det som hände?

Somliga kallar det Wanja. För slarvig, för stöddig, en hycklerska som stoppade 24 styrelsearvoden i handväskan samtidigt som hon fördömde BONUSAR vårt nya skällsord. Andra skyller på Mona: för tunn, för ombytlig, för beroende av kommunister och miljöartiklar…

Det ligger en hel del i båda påståendena, men personligen tror jag att den största anledningen är en helt annan. Nämligen internet. Och folket.

Fram till idag har Sverige i mycket stor utsträckning varit ett pampstyrt land. Industrisverige har styrts av Wallenbergarna och ett litet gäng till. Det politiska Sverige har styrts av - i regel - sossepampar i regering och förvaltning och sossepampar i facket. Dessa olika pampgrupper har då och då skällt ut varandra, men egentligen trivts bra ihop och när det varit möjligt beviljat gruppernas olika medlemmar ekonomiska favörer. Vad folk på verkstadsgolvet inte har tyckt spelat någon större roll; vi talar om vad som på fint språk kallas "ett korporativt samhälle".

Att detta pampsamhälle nu skakar i sina grundvalar har två förklaringar: Den första och mindre viktiga förklaringen är Moderaternas skickligt genomförda omklädnadstrick. Istället för högerpampen Carl Bildt fick man den mjuke Fredrik Reinfeldt som plötsligt proklamerade att Moderaterna var "det nya arbetarpartiet". H-ö-g-e-r-n som arbetarparti? Ja, det gick faktiskt hem. Folk hade länge längtat efter lite förändring - inte för mycket, aj,aj - men lite grand. Inte en högerregering, bevare oss, men ett nytt arbetarparti, tja, det satt fint.

Men den andra förklaringen, och den riktigt stora förändringen är nätet. När AMF-skandalen exploderade och Wanja avslöjades som hycklande och illa kompetent, samtidigt som Mona velade hit och dit, började folk skriva. Alldeles vanligt folk, ja medlemmar. Skriva till varandra, skriva till tidningar, radio och TV och såna som jag. Vi fick en tsunami av opinionsyttringar från det vi kallar "golvet", en ny och intensiv våg av spontan demokrati.

Pamparna lyckades i någon mån neutralisera den. Wanja tvingades inte avgå utom från några betydelselösa styrelsejobb och Mona sitter kvar. Men båda är aj, så skadskjutna, och S möjligheter att vinna valet i september 2010 är just nu försvinnande små.

Så kan det gå när själva grundförutsättningarna för demokratin - de små människornas möjlighet att kommunicera och påverka varandra - förändras av en revolutionerande, ny teknologi.


Om författaren

Författare:
Ulf Nilson

Om artikeln

Publicerad: 07 apr 2009 15:26

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: