sourze.se
Artikelbild

Jonas Gardell och kryptan

Att leva utan kompass betyder att man kommer tillbaka till samma ställe. Jonas Gardell kommer alltid tillbaka till Jesus och det är knappast ett framsteg.

För 20-30 år sen fanns det i Göteborg ett antikvariat som jag brukade besöka och leta efter intressanta böcker. På andra våningen och längst in i skumrasket fanns det ett antal hyllor med religiös litteratur. Jag blev lika häpen och bedrövad var gång jag såg samlingen. Vilken energi och vilket intresse man lagt ner på att tolka Jesu liv och läror. Tämligen meningslöst i själva verket. Nu har jag fått reda på av min vän bokhandlaren att den avdelningen brukade kallas för ”kryptan”. Och det var onekligen ett passande namn. Nu är antikvariatet borta och det är inte svårt att gissa var böckerna i kryptan hamnade, nämligen bland soporna.

Nu ser jag att Jonas Gardell har gett ut en bok, som han jobbat med i 12 år, den om Jesu liv och leverne. Och det är inte utan jag blir lika häpen och bedrövad som förut över att nån fortfarande försöker få liv i Jesus. Det var ju synd att Jonas Gardell inte fick besöka ”kryptan” i Göteborg. Då kanske han hade kunnat lägga ut texten ännu mer. Däremot har han nog varit vid kryptan där Jesus vistades innan han gick upp i rök.

Som gammal orienterare vet jag hur viktigt det är med vägvalen och att man har en kompass. Alla orienterare vet också att utan kompass så springer man i cirkel och kommer tillbaka till samma plats som man startade ifrån. Likadant ser det ut att vara för Jonas Gardell. Jag vet inte om hans vägval i livet har varit så lyckade och det tycks som han lever utan kompass. Han kommer nämligen tillbaka till Jesus hela tiden. Och jag är tveksam om det verkligen är ett framsteg. Man skulle tro att Gardell, som har en så stor produktion och en så rik fantasi, skulle kunna ta ur sitt Jesusberoende. Men icke, han rör sig inte ur fläcken.

Jag har inte mycket gemensamt med Jonas Gardell. Jag gick ur den kyrkliga gemenskapen redan 1971 och funderar inte på att göra come back. Dock har jag framför mig en intressant bok, skriven på latin och tryckt 1771: Saxonis Grammatici: Historiae danicae. Den som en gång ägt boken och som skrivit sitt namn i den heter Sölve Gardell. Man skulle kunna misstänka att det är en släkting till Jonas G. Men så tror jag inte är fallet. Sölve Gardell hette från början Andersson och föddes 1889 i Haga församling i Göteborg. Han blev tydligen en historisk forskare. Det roliga är att han var specialist på kryptor, gravkamrar och skrev bland annat om Gravmonument från Sveriges medeltid. Om jag ska välja så föredrar jag att läsa om vad Sölve Gardell kom fram till, framför Jonas Gardells nytolkning av Jesus.


Om författaren

Författare:
Lennart Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 07 apr 2009 15:29

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: