sourze.se
Artikelbild

Sverige har tagit av sig miljöns ledartröja

"Det är oklart varför regeringen vill satsa på att sätta in treglasfönster i Storbritannien, istället för att investera hemma, i något som ger jobb här. Särskilt i ett läge när arbetslösheten i Sverige blir tio procent nästa år."

Sverige har gått från att vara internationella miljökämpar med höga miljöambitioner och investeringar i miljöteknik, till att ha tagit av sig ledartröjan och lagt ansvaret att minska utsläppen på andra.

Målet på 40 procents utsläppsminskningar är på marginalen av vad EU kräver. Med den borgerliga regeringens nedmonterade ambitioner gör Sverige inget extra jämfört med övriga EU. Maria Wetterstrand har helt rätt när hon i Sourze kallar regeringspolitiken för en klimatbluff.

Maud Olofsson slår sig för bröstet när hon påpekar att målet är 40 procentig utsläppsminskning till 2020, men berättar inte att bara drygt 26 procent ska göras på hemmaplan och 14 procent kan göras i andra länder.

Det är oklart varför regeringen vill satsa på att sätta in treglasfönster i Storbritannien, istället för att investera hemma, i något som ger jobb här. Särskilt i ett läge när arbetslösheten i Sverige blir tio procent nästa år.

Socialdemokraterna har ett mål på 40 procents utsläppsminskningar, bara i Sverige. Vi inser att om vi gör klimatinvesteringar hemma ger det arbetstillfällen på den snabbt krympande arbetsmarknaden. Det handlar alltså inte bara om att sopa framför egen dörr först och ta ansvar för våra egna utsläpp, utan det ger oss också en mereffekt i form av fler jobb.

Därför är Sofia Arkelstens artikel i Sourze lösryckt från verkligheten. Det är inte bara lösa fantasier att det går att ha högre ambitioner för framtidens klimat. Det är fullt genomförbart att låta moderna miljöteknikprojekt skapa både regional utveckling och minskade koldioxidutsläpp.

Regeringen avskaffade, som en av sina första åtgärder, de lokala klimatinvesteringsprogrammen som stimulerade miljöteknik och innovationer och som varit ett mycket effektivt sätt att minska utsläppen av växthusgaser. Kommuner, näringsliv och organisationer använde det som ett instrument för att minska miljöbelastningen.

Programmen har inte ersatts av något annat, utan bara slopats som en icke prioriterad fråga. Klimatinvesteringsprogrammen sparade lika mycket koldioxid som alla regeringens skattehöjningar tillsammans.

Vårt svar för att möta klimatutmaningen och samtidigt stärka svenska företags konkurrenskraft är en förstärkt satsning på export av svensk miljöteknik, satsningar på förnybar energi och miljövänliga transporter samt ett nytt klimatinvesteringsprogram.

Det finns ett alternativ till regeringens politik. Det är arbete, och det är framtidsinvesteringar och gröna jobb!Följ fortsättningen på klimatdebatten här:

17/3 Politik går före prestige
"Jag kan säga att andra politiker har gjort bra saker. Men det kan inte Maria Wetterstrand..."
- Sofia Arkelsten, riksdagsledamot och miljöpolitiskt ansvarig M

16/3 Moderaterna har Miljöpartiet att tacka
"Nu har Moderaterna alltså delvis accepterat den politik de tidigare varit emot. De fortsätter dock hävda att Miljöpartiet och hela miljörörelsen har fel i det som vi nu föreslår..."
- Maria Wetterstrand, språkrör MP

13/3 Enhetlig och realistisk klimatpolitik gör skillnad
"Miljöpartiet är bra på att vilja saker..."
- Sofia Arkelsten, riksdagsledamot och miljöpolitiskt ansvarig M

12/3 Det är ynkligt och tragiskt
Regeringens påstående, att dess klimat- och energipolitik, är mest ambitiös i Europa är en ren och skär bluff...
- Maria Wetterstrand, språkrör MP


Om författaren

Författare:
Anders Ygeman

Om artikeln

Publicerad: 20 mar 2009 12:03

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: