sourze.se

Live after death?

Mötena och förpliktelserna blir för mycket. Frustationen gör sig påmind, du varken hinner eller orkar med allt. Ingen fara! Tack vare IT-teknologin kan du ändå vara omtänksam och hinna med dig själv.

Via IP-telefoniprogrammet går det att förbereda ett gratulations-SMS som skickas tre månader senare. Samma sak går att göra via e-kortssidan. Då har vi löst de sociala överengagemangen och alla blir glada och nöjda. Till och med mina barn som jag ändå knappt ser på grund av deras liv innanför datorskärmen.

Att vara anti-live kanske blir den nya flugan. Idag är den här anti-liveismen ganska enkel att nyttja. Du kan chatta via en klient och välja att inte vara anträffbar medan du ändå för en virtuell diskussion med en vän. På kompislistan står det att du är: "inte inne", "på lunch" eller något annat klämkäckt. Den här formen av liveism är en antisocial läggning och jag tror inte på den. Då är det lika bra att inte chatta, syssla med IP:andet eller vykorteriet. Alla dessa former av liveism är detsamma som att låta datorn föra ditt liv på något sätt. Den är med och skapar premisserna för ditt varande genom att erbjuda möjligheterna. Hur långt vi kommer att kunna sträcka den här abstrakta kommunikationsformen är omöjlig att säga.

Överväger du att knäböja inför tekniken kan du lika gärna anlita en firma som programmerar en holografisk kloning vilken styr en webbassistent på din personliga hemsida. Ditt virtuella jag har i sin tur 10 000 frågor och fraser som kan tillfredsställa familj, vänner och andra besökare. En vän som inte har sett dig på ett tag besöker sidan och skriver:

"Hej, hur mår du?"
Ditt svar: "Vem är det som undrar?"
"Kalle"
Ditt svar: "Kalle vem?"
"Kalle K"
Ditt svar: "Kan jag få mer info tack!"
"Jamen, fan. Kalle från plugget. -96"

Assistenten känner igen premisserna från databasen:
"Nämen, hej! Kalle! Det var inte igår. Hur är läget?"

Blir diskussionen för intim kan du alltid hänvisa till ett webbformulär med ett antisocialt autosvar. Skulle sedan Kalle mot all förmodan vilja träffa dig, kan du föreslå ett fysiskt hologramhotell där "du" dyker upp bakom bardisken med nyprogrammerade fraser alternativ kopplad till en realtidsfunktion. Du kan då sitta vid din 42-tummare hemma och föra diskussionen framför en webbkamera, utan att oroa dig för att hamna i fylleslagsmål eller att spilla ner Armanioverallen.

För att slippa bli emotionell när det gäller högtidsdagar kan du alltid jobba med att få din virtuella varelse att ringa upp vännerna och gratulera dem. Kanske kan ditt nyjags databas samköras med Skattemyndighetens personregister. På detta vis kan också du sända kondoleanser till vänners anhöriga när de har intagit horisontalläge. Och dagen då du gör dem sällskap kan hologramversionen läsa upp testamentet, hålla i högtidstalet och sköta ditt låtval under minnesmässan innan den/det/as binära liv säljs, ärvs eller släcks ut och blir begravd på någon virtuell kyrkogård.


Om författaren

Författare:
David Rehaag

Om artikeln

Publicerad: 16 mar 2009 10:40

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: