sourze.se

Ett hundliv

"Något som slår mig varje gång jag är ute och går med hundarna är med vilken oerhörd nyfikenhet och livsglädje de förhåller sig till livet."

Då och då brukar jag och min flickvän agera hundvakt åt släkt och vänner. Då får vi träffa allt ifrån jämthundar, till pudlar och diverse blandraser, var och en med sin egen distinkta personlighet och charm. Något som slår mig varje gång jag är ute och går med hundarna är med vilken oerhörd nyfikenhet och livsglädje de förhåller sig till livet. Nästan allt i deras väg är mer eller mindre spännande och intressant och ska nosas på och undersöka, eller åtminstone studeras. Precis som hos barnen så finns bara nuet och instinkten får styra. En pinne, en papperstuss, en boll eller en vattenpöl, allt kan användas för att förgylla dagen och när en sak fyllt sin funktion finns alltid någonting annat spännande att leta upp.

Jag brukar ofta säga att vi vuxna har mycket att lära av barnen eftersom de lever i nuet och ser livet som ett äventyr. De flesta vuxna förefaller ägna en stor del av sin tid åt att gräma sig över det som har varit och oroa sig för det som skall komma. Om inte annat så ägnar man mycket tid åt att planera för något som skall ske sedan, eftersom lyckan alltid förefaller vara någon annanstans i tiden än just nu.

Själv är jag övertygad om att de människor som lärt sig leva i nuet oftast är lyckligare eftersom de tar tillvara livet på ett annat sätt. Det hindrar inte att man ska lära av det som varit, eftersom det är en förutsättning för att förstå nuet eller samtiden, eller att man inte ska planera ibland, vilket ju kan vara praktiskt och ibland nödvändigt.

Kanske har vi människor också en del att lära av hundarna. De älskar livet, äter ofta på regelbundna tider och tycker om att motionera. De är tillgivna, keliga och inte minst nyfikna.

Jag tror att en av anledningarna till att jag nästan aldrig har tråkigt är att jag lyckats bevara den nyfikenhet jag hade som barn genom hela livet. Det finns alltid något intressant och spännande att upptäcka, lära sig eller bara njuta av. Eller som en av mina mentorer mycket klokt uttryckte det en gång: "Jag förstår inte hur folk kan tycka livet är tråkigt när man kan lära sig något nytt varje dag."

En hund kanske inte lär sig något nytt varje dag men de är ofta villiga att lära sig saker bara de får lite tid och uppmuntran.

Om jag vore en hund skulle jag säkert trivas bra med livet.

Voff på er!


Om författaren

Författare:
Michael Delavante

Om artikeln

Publicerad: 10 mar 2009 12:21

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: