sourze.se

Lägg ned Konstfack

"Det finns ingen anledning att staten ska vara tvungna att acceptera att elever håller på med den här typen av… ja, jag vet inte vad. Konst ska visserligen tolkas av var och en, men det blir svårt när det inte finns något att tolka."

Eleverna klottrar i tunnelbanan. Eleverna låtsas vara psykiskt sjuka och bluffar sig in i psykiatrin. Rektorn på Konstfack tycker att det ena är okej, men att det andra var klandervärt.

Debatten om konst har blivit sjuk, alla konsttyckare försvarar dessa dåd av den enkla anledningen att de inte tycker att politiker ska lägga sig i vad som är konst. De vill inte ha ett ministerstyre, för när kulturministern slog fast att klotter inte är konst, så blev alla konsttyckare upprörda över att en politiker lade sig i.

Detta med att politiker lägger sig i, eller bedriver så kallat ”ministerstyre” har blivit ett aktuellt debattämne i och med denna regering. Förutom kulturministerns utspel har även finansminister Anders Borg gått ut och krävt att bankerna ska sänka räntan. Många skribenter har poängterat att det inte är Anders Borgs uppgift att säga vad bankerna ska eller inte ska göra i sitt dagliga arbete.

Filmen med konstfackseleven som klottrar i tunnelbanan har sålts till en gallerist i Finland för 30.000 kronor. Därmed är filmen ett konstverk, den har sugits in i konsten svarta hål, och kommer antagligen att användas i undervisning på Konstfack om tio år och lärare kommer att prata nostalgiskt om hur mycket uppmärksamhet konsteleverna fick förr i tiden.

Nå, vad göra med Konstfack? Jag säger: lägg ned det! Det finns ingen anledning att staten ska vara tvungna att acceptera att elever håller på med den här typen av… ja, jag vet inte vad. Konst ska visserligen tolkas av var och en, men det blir svårt när det inte finns något att tolka. Ponera att konsteleverna hade tagit sig in i Fredrik Reinfeldts bostad och sprejat och hoppat genom hans pansarglas, då hade rektorn och konsttyckarna sagt ”detta är konst”! Den är konstig, men det är konst.

Konst måste visserligen ses i sin kontext, och mitt exempel är ju överdrivet. De här eleverna hade antagligen blivit ihoppackade av ett antal SÄPO-vakter och körda till häktet. Det man kan säga är att staten med denna konstinstitution har skapat någonting som de inte har kontroll över. Dessa elever leker aktivister utan att de får några som helst konsekvenser - annat än att gallerister köper deras verk för dyra pengar. Hade dessa handlingar begåtts av invandrare från förorten skulle de fördömas av varenda kotte som anser sig vara Svensk. Hade de dessutom varit muslimer så hade de blivit kallade terrorister och skickade till USA:s tortyrläger jo, de finns kvar, trots att Obama är president.

Lägg ned Konstfack och låt konstutbildningar börja styras av marknadens regler som allt annat. Det är ändå marknaden som bestämmer vad som är konst eller inte.


Om författaren

Författare:
Mikael Vasara

Om artikeln

Publicerad: 04 mar 2009 15:30

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: