sourze.se

Vi borde alla bli smålänningar

"De flesta smålänningar tror dessutom på två liv och då bör man vara extra sparsam och inte slösa. Det gäller ju att ha lite cash när man ska gå på krogen varje kväll hos Sankte Per. Det är inte helt säkert att det är fri sprit i Paradiset."

Sverige är sen länge ett överflödssamhälle. Vi är alla hemfallna åt denna last att samla på oss ägodelar. Men nu har det gått för långt. Vi skaffar oss saker som vi sällan använder. Men det kapitalistiska samhället kräver att konsumtionen ständigt drivs på. Systembolaget har ett utbud av hundratals olika sorters sköljvätskor. Men för oss som kommit över de 50 åren märks ingen skillnad på smaken hos de olika sorters rödvinen, såvida de inte är spetsade med rävgift.

För producenterna gäller det att ha så högt kapacitetsutnyttjande som möjligt. Saab till exwempel hade kanske under 50 och då blev det genast kris. Konsumenternas slöseri är livsviktigt för producenterna. Men det slöseriet är ett tecken på ett sjukt samhälle och inte ett bevis på välfärd. Företagarnas mål är att sälja så mycket som möjligt och hänsynen till miljön och till råvaruknappheten spelar mindre roll.

Då kan man fråga sig vem som är ansvarig för den här utvecklingen. I första hand är det vi köpare som låtit oss luras av företagens mördande reklam. Vi borde inte köpa alla dessa bullermaskiner och slit-och-släng-produkter. Alla kan vi dock påverka utvecklingen genom förnuftigare köpvanor. Och genom en enkel livsföring går det att tappa intresset för samlandet av onödiga ägodelar. Det borde bli betydligt svårare att öppna plånboken och ta fram betalkortet. Enligt Big Bengt på High Chaparral i Småland så ska man inte ha några utgifter, bara inkomster. Smålänningarna är ju kända för sin ekonomiska läggning. För att stoppa den här oförnuftiga utvecklingen borde vi alla bli smålänningar. De flesta smålänningar tror dessutom på två liv och då bör man vara extra sparsam och inte slösa. Det gäller ju att ha lite cash när man ska gå på krogen varje kväll hos Sankte Per. Det är inte helt säkert att det är fri sprit i Paradiset.

Visserligen kräver vi hela tiden mer och mer stimulans i vårt dagliga liv. Men vi borde sträva efter att gå i andra riktningar än att bara köpa och köpa. Livet är fullt av saker som det inte kostar nåt att avnjuta. Och inte heller tär de på jordens begränsade resurser.


Om författaren

Författare:
Lennart Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 28 feb 2009 14:58

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: