sourze.se
Artikelbild

Maria Wetterstrand: Vi fick tre timmars varsel!

"Maud Olofsson försöker få det till att förhandlingarna stöp på kärnkraftsfrågan. Det är bara en liten del av sanningen. Tidsbrist, brist på förhandlingsmandat och flera politiska knäckfrågor spelade också in."

Regeringen ställde ultimatum om kärnkraften

Nu har regeringen avbrutit energiförhandlingarna med oss i oppositionen efter två veckors samtal.

Maud Olofsson försöker få det till att förhandlingarna stöp på kärnkraftsfrågan. Det är bara en liten del av sanningen. Tidsbrist, brist på förhandlingsmandat och flera politiska knäckfrågor spelade också in.

Allt börjar förstås med regeringens kärnkraftsuppgörelse. Vi rödgröna kände tveksamhet kring regeringens motiv till att inbjuda till förhandlingar. De hade själva slagit stort på trumman för sin uppgörelse om nya kärnkraftverk och gått i konfrontation mot oppositionen. En underliggande förhoppning var säkert att splittra oss rödgröna. Det lyckades dock inte. Tvärtom hade vi en gemensam linje helt igenom förhandlingarna.

Vi krävde tidigt att få veta huruvida Maud Olofsson verkligen hade förhandlingsmandat eller ifall vår uppgift var att säga ja eller nej till deras politik. Till en början sade hon sig vara beredd att diskutera allt. Men ju mer vi kom in på detaljer desto mer uppenbart blev det att deras möjlighet till kompromisser var mycket liten. Det var tydligt att kärnkraftsfrågan var den allra svåraste, även om de vidhöll att alla frågor kunde diskuteras.

Regeringens låga klimatambitioner, deras öppning för naturgasintroduktion, utbyggnadstakten för förnybar energi och en hel del annat diskuterades också. Vi stod långt ifrån varandra på många viktiga punkter. Det började bli knappt om tid, eftersom nästa torsdag var deadline för förhandlingen. Tre veckor hade vi fått på oss för att göra en uppgörelse om energipolitiken som skulle gälla det närmaste decenniet. Det kändes onekligen lite svårt.

I tisdags lovade till slut regeringen ett första förhandlingsbud.

Igår, torsdag, inbjöd de till nya förhandlingar. Mötet kallades till med tre 3! timmars varsel. Det kändes något frustrerande. Vi förväntade oss dock ett bud och skickade dit en rödgrön delegation för att ta emot det. Något bud kom inte.

Istället för ett bud ställde Maud Olofsson ett ultimatum att de rödgröna delegaterna vid sittande bord skulle acceptera att beslut tas den här mandatperioden om att bygga nya kärnkraftreaktorer. Annars skulle förhandlingarna avbrytas. När de våra frågade om det utlovade budet hänvisade de till regeringens överenskommelse.

Till saken hör att vi från den rödgröna sidan under varje möte försökt få en förklaring till varför det behövs ett beslut om nya reaktorer. Sverige står de facto inför ett stort elöverskott det närmaste decenniet. Vi har inte fått någon vettig förklaring till det plötsliga behovet av ny kärnkraft. Det kanske kan det bero på att vi förhandlat med centerpartister. Kanske ställdes Centerpartiet inför samma ultimatum i deras interna regeringsförhandlingar som de nu ställde oss inför.

Vi gjorde ett försök. Men utgångsläget var dåligt, tiden var knapp och förhandlingsviljan från deras sida var minimal.

Visst hade det varit bra med långsiktiga spelregler i energipolitiken, men de förutsättningar vi gavs från regeringen var inget vidare. Nu återstår för oss rödgröna, efter en valseger, att bjuda in till nya förhandlingar. Den gången ska vi ha mer än tre veckor på oss. Då är Centern välkommen att samtala utifrån sin egen betydligt sundare energipolitik.


Om författaren

Författare:
Maria Wetterstrand

Om artikeln

Publicerad: 27 feb 2009 02:49

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: