sourze.se

Idrotten har förvandlats till underhållning

"De ideal som fanns bara för 50 år sen helt borta. Nu handlar det pengar, dramatik, mediaspektakel, underhållning, huliganism, dopning och andra lurendrejerier, brott och straff, politik och spelverksamhet."

Den som var aktiv idrottare under 50-talet måste förfasa sig över den utveckling som skett inom idrottsrörelsen. Jag höll då på med orientering och på söndagarna åkte vi iväg och tävlade. Vi var de verkliga amatörerna och betalade allting själva. Nu har kostnaderna för idrottandet blivit orimligt stora och man tror knappast sina ögon.

Mycket har alltså hänt sen idrottsrörelsen tog fart för över 100 år sen här i Sverige. Det fanns två saker som påverkade idrottens utveckling. Nationalismen och socialdarwinismen. Enligt socialdarwinismen så sker människans utveckling genom utslagning av svaga individer och endast de starkaste överlever. Likadant är det inom idrotten. Vinnarna tar allt och det finns en uppsjö av förlorare.

Den som var dem stora inspiratören för tävlingsidrotten var Viktor Balck. Enligt honom var livet en enda stor tävlan. Utvecklingen och framåtskridandet var resultatet av tävlandet. Ungdomen skulle fostras till att bli arbetsduglig, livskraftig och viljestark. Enligt Nordisk Familjebok bör "idrott inriktas på karaktärens daning och frammana beslutsamhet, djärvhet och dådlystnad, men först och sist självbehärskning och ett ridderligt sinnelag". Det låter ju storslaget. Men de idealen är det ingen som tänker på idag.

Idag är det helt andra saker som styr tävlandet. De ideal som fanns bara för 50 år sen helt borta. Nu handlar det pengar, dramatik, mediaspektakel, underhållning, huliganism, dopning och andra lurendrejerier, brott och straff, politik och spelverksamhet. Och det finns ingen väg tillbaka. Det är bara att gilla läget. Och det går inte att tänka bort tävlingsidrottandet från dagens samhälle. Människan har fått så mycket fritid att den måste underhållas för att hålla sig lugn. Arbete och idrott är det som betyder mest för nutidsmänniskan. Tävlingsidrotten liksom en måttlig dos av arbete befordrar hälsa och välstånd och förhindrar många krig som annars skulle bryta ut.


Om författaren

Författare:
Lennart Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 24 feb 2009 14:50

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: