sourze.se

Arbetslösheten inget problem - tvärtom

"Mindre konsumtion, kortare arbetstid och därigenom mer fri tid för kultur och naturupplevelser är vad vi bör satsa på för framtiden."

Den viktigaste reformen i Sverige just nu är att få ner konsumtionen. Göran Persson talade en gång om att den som är satt i skuld, inte är fri. Likadant är det med innehavet av ägodelar. Den som har en tung packning på sitt livs resa, han eller hon är ingen fri människa. Ju lättare packning man har, desto friare kan man leva. Vid slutdestinationen har man ändå ingen glädje av sina ägodelar.

Enligt den senaste statistiken så fanns det i åldern 15-74 år 4.550.000 sysselsatta i Sverige. Det är ca 65 av hela de åldersgrupperna. Det fanns ca 300.000 som var registrerade som arbetslösa. Av de siffrorna kan man dra den slutsatsen att för välfärden spelade det ingen roll att så många saknar arbete. Ja, man kan kanske säga att det är inga problem att dra ner på antalet sysselsatta ännu mer. Inte kan det vara meningen att man ska ett arbete som terapi.

Av de som är sysselsatta idag så är det säkert många som jobbar i verksamheter som inte har nåt berättigande. Jag vet inte vad Bofors sysslar med nuförtiden, men säkert inget som är positivt. Dessutom är det så att konsumtionssamhället har urartat in absurdum. Det går säkert bra att lägga ner 30 av alla affärer. Då skulle de kvarvarande ha större chanser att överleva. Inte heller kan jag se det förnuftiga att ha kanske femtio olika tandkrämer.

Många verksamheter har ju blivit konkurrensutsatta. Men det har blivit ganska absurt. Att det på många orter finns två företag som delar ut post är helt sjukt. Och kaoset på järnvägarna är politikernas fel.

Man kan nog minska antalet sysselsatta med flera hundra tusen utan att välfärden försämras. Inställningen till arbete är ju högst olika. En stor grupp älskar att arbeta. Och en lika stor grupp avskyr att stiga upp och ge sig iväg till jobbet. De som hatar att jobba har inget emot att den andra gruppen jobbar så mycket som möjligt. De arbetsfrälsta däremot är sura på alla som drar benen efter sig, särskilt om de nyss kommit till Sverige.

Nu finns det en del som vill införa medborgarlön i Sverige. Men det är också en sjuk sak, som troligen sponsras av arbetsgivarna. För resultatet blir bara att folk får dåligt samvete och jobbar mer i stället. Och dåliga samveten har vi alldeles för många av här i landet.

Mindre konsumtion, kortare arbetstid och därigenom mer fri tid för kultur och naturupplevelser är vad vi bör satsa på för framtiden.


Om författaren

Författare:
Lennart Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 21 feb 2009 13:57

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: