sourze.se

Melodifestivalen: Kliv av nu Christer Björkman!

"Christer Björkman är blind och han ser inte att det är dags att avgå. Därför bör SVT knuffa bort honom nu, innan Sverige gör bort sig igen - denna gång i Moskva."

I gårdagens "Nöjespanelen" i SVTs direktsända morgonprogram avslöjade musikern Johan Norberg Christer Björkmans fusk i Melodifestivalen. Björkman tillbakavisar anklagelserna, som går ut på att han skulle ha manipulerat juryn i fjolårets Melodifestival där Norberg satt som jurymedlem. Det resulterade i att Björkman och SVT blev polisanmälda. Detaljerna kan ni läsa här.

Till den som inte förstår hur SVT och Melodifestivalen i Sverige fungerar, kan Johan Norbergs anklagelser framstå som en storm i ett vattenglas eller en slags medial häxjakt mot festivalens general, Christer Björkman. Det är, trots allt, Sverige vi bor i och här råder jantelagen. Men i den här historien finns faktiskt en hel del att ta på… åtminstone för en person som jag, som varit aktiv inom den svenska schlagerbranschen i många år. Johan Norberg, där han sitter i TV varje fredagsmorgon iförd kostym och med sitt prydliga skägg, ser mer ut som en historielärare än vad han egentligen är. Johan Norberg är, för er som inte visste det, en av Sverige skickligaste gitarrister. Han har spelat på massor av grammofonskivor som ni känner till och han har varit en s.k. "sidekick" i TV4s Steffo Törnqvists egen show för ett dussin år sedan. Dessutom har Johan Norberg producerat en hel rad skivor, däribland Regina Lunds debut CD-album. Och även om vi inte har träffats på flera år så har jag känt Johan Norberg som arbetskollega sedan 1983. Det var då, strax efter Carolas seger i Melodifestivalen med "Främling", som Norberg anlitades av mig att spela gitarr på den allra första skivinspelning jag gjorde i Sverige. Jag fick följande intryckt av karln: Han är en person med fötterna på jorden. Han är inte en typisk musiker - med detta menar jag att man saknar koll på allting i världen förutom musik. Johan Norberg är Norrlänning och en mycket hederlig sådan - en karl som helt enkelt inte ljuger och hittar på saker och ting utan han är en person som innehar en stor integritet och framför allt är en pålitlig person.

Därför tror jag på vad Johann Norberg säger när han anklagar Christer Björkman för att styra valet av låtarna i Melodifestivalen. Och det är bra att detta äntligen kommit fram så att folk får veta hur det egentligen går till i vår älskade Melodifestivalen. Nu har Christer Björkmans Melodifestival lyckats trycka ner Sverige till den nederste delen av topplistan av deltagarländer i Eurovision Song Contest. Därför är det inte så svårt att konstatera att det är dags för karln att ta ett stag tillbaka och låta nya överta kontrollen av tävlingen. Detta särskilt med tanke på molnen av anklagelserna som hänger över hans huvud nu.

Det finns dock ett problem med detta: Christer Björkman är blind och han ser inte att det är dags att avgå. Därför bör SVT knuffa bort honom nu innan Sverige gör bort sig igen - denna gång i Moskva.


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 14 feb 2009 14:53

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: