sourze.se

USA: Kunta Kinte flinar i sin grav idag

För fyra århundraden sedan tillfångatogs en ung 16-årig västafrikansk Mandinkapojke, som hette Kunta Kinte, av vita slavhandlare. Han dog som slav i USA. På 1960-talet flög en annan afrikan till USA och fick en son som ska leda världen f.o.m. idag.

Kunta Kinte fördes tillsammans med många andra afrikaner till USA för att säljas som slav. Men han accepterade aldrig det faktum att han var slav eftersom han föddes som en fri man och hade smakat på friheten och demokratin. Så småningom gifte han sig med en kvinna på plantagen där han var slav. De fick en dotter som Kunta kallade för "Kizzy" som på Mandinka språket betyder "den som stannar kvar". Kizzy växte upp på samma plantage men såldes så småningom till ett annat plantage där den vita ägaren utnyttjade henne sexuellt. Resultatet blev en pojke som växte upp och blev en av USAs duktigaste tränare av tävlingskycklingar och kallades för "Chicken George". George fick två söner. Den äldste av dessa, Tom blev smed och utsattes för piskningar av det nystartade Ku Klux Klan. Han fick en dotter som gifte sig och blev mormor till en man som hette Alex Hayley som skrev boken "Rötter". Ni känner väl igen historien?

Alex Hayley dokumenterade sin familjehistoria ända tillbaka till Kunta Kinte och historien fick hela USA att stå still och hålla andan under 70-talet när teveseries sändes första gången. Men den historien, hur unik den än må vara, är inte mer unik än den moderna historien om en afrikan som under 1960-talet åkte till USA för att studera. Han var född i Kenya och var inte alls olik Kunta Kinte, för han tillhörde ett mycket stolt folkstam i Östafrika som heter "Lou"-stammen. Precis som Kunta Kintes Madinkastamm lärde sig den här mannen allt om vikten av frihet och demokrati. Hans land, Kenya, blev självständig den 12 december 1963. När han kom till USA träffade han en vit kvinna, någonting som aldrig skulle ha skett på Kunta Kintes tid, fyra hundra år tidigare. Dessutom , till skillnad från Kunta Kinte, som fick ligga fastkedjad i en båt i sina egna spyor, fick den moderna kenyanen sitta bekvämt i turistklass på en jumbojet och äta två måltider medan hans flyg korsade Atlanten och landade i USA. Hans förälskelse i den vita kvinnan resulterade i en son som fick det afrikanska namnet "Barrack" som på swahilispråket betyder "den välsignade".

Barrack Obama växte upp i ett fritt USA och i en värld som sakta med säkert börjar acceptera blandningar av olika raser, homosexualitet och diverse andra saker. Under hans livstid hittills har Berlinmuren fallit, och hotet från det kalla kriget är ett minne blott. Men Barrack Obama tillträder världens maktposition nummer ett precis i en tid då världens ekonomi rasar och terrorister härjar över hela jordklotet. Skillnaden mellan Kunta Kinte och Barrack Omaba är att Kinte visste vem fienden var, medan Obama måste vidta förebyggande åtgärder eftersom han inte vet vem fienden är i dag.

I dag blir han President Barrack Obama. USAs 44:e statsöverhuvud och världens mäktigaste man. Tänk att det blev en svart pojke ifrån Afrika som sitter i "The oval Office" imorgon? Det ger Kunta Kinte, Lizzy och Kyckling George anledning att flina i sina gravar.


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 20 jan 2009 12:47

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: