sourze.se

Kör Mona i diket - igen?

Det har varit en tuff höst för Mona Sahlin. Och det är inte slut än. "Det skall fan vara teaterdirektör", som August Blanche skrev, är nog ord som Sahlin begrundat under de senaste månaderna

Men just när allt börjat lugna ned sig igen, efter att osämjan i partiet lappats och lagats nödtorftigt, är diket med tillhörande volter farligt nära igen.

I oktober förkunnade en stolt Sahlin att det tusenåriga nej, förlåt, det var till 2020, men ändå samarbetet med mp hade inletts. Dessutom var dörren stäng till v oavsett om dessa skulle ändra sig i fråga om det finanspolitiska ramverket innan valet.

Problemet var bara att beslutet inte var förankrat inom partiet. Inte ens hos gruppledaren i riksdagen Sven-Erik Österberg eller partiets ekonomiske talesman Thomas Östros. Båda sade direkt att samtalen med vänsterpartiet skulle fortsätta.

Jaha, då var det till att börja om från början för Mona. "Om dörren uppfattades som att vi aldrig ville ha med v var det fel", kommenterade en på gränsen till sammanbrott, stukad Sahlin, redan efter några dagar, allt medan ledarskribenterna i s tidningarna öppet hånade hennes pudel.

Så i början av december hade Sahlin efter mycket svett och tårar, knypplat ihop en överenskommelse med kamrat Ohly och hans notoriskt opålitliga ekonomiska svärmarskara.

Sahlin kunde därför stolt förklara att en ny historisk uppgörelse sett dagens ljus. Den gick ut på att Ohly avsvor sig - åtminstone temporärt - att gläfsa om ändringar i de statliga budgetreglerna och kritisera Riksbankens självständighet. Ohly var inne i värmen igen och allt verkade vara frid och fröjd. Ja, bortsett från mp förstås, som sörjde den tidigare historiska överenskommelsen och såg antalet ev regeringstaburetter reduceras.

Men otack är världens lön. Redan i denna vecka gör sossarnas tyngsta partidistrikt uppror mot Sahlin. Det är Skånedistriktet, som sedan gammalt avskyr Sahlin, som tackar för kaffet genom att kritisera Sahlins uppgörelse med kamrat Ohly.

Den var för hård, snyftar Skånedistriktet. Ohly hade nog rätt ändå, fortsätter man. Stram budgetpolitik är åt helvete. Reglerna för finans- och penningpolitiken måste göras om skriver Skånesossarna och instämmer därmed i v:s tidigare ståndpunkt.

Skall bli intressant att följa den fortsatta utvecklingen. Nya dikeskörningar och pudlar från Mona Sahlins sida, kan nog inte så här på förhand, helt uteslutas.
Om författaren

Författare:
Lars Nilsson

Om artikeln

Publicerad: 10 jan 2009 16:46

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: