sourze.se

Ta hem en Guantanamofånge

"När Obama släpper fångarna loss, efter en friande rutinrättegång, så vill nog ingen av dem slå sig ner i USA."

Det är mycket sannolikt att Barrack Obama fortast möjligt kommer att släppa de flesta av fångarna, medan en hel avveckling av fånglägret kan ta tid av många skäl.

Som ny president vill han säkert återupprätta USA:s anseende som en rättssäker stat. Han har säkert en mycket stor opinion för detta både i USA och utomlands. Han har arbetat som medborgarrättsadvokat och har undervisat i statsrätt. I tre perioder har han suttit i delstatens senat. Nu är han som bekant i USA:s senat.

Han har ibland framställts som oerfaren och även lite oengagerad. Men han är en av dem som engagerat sig för hur USA:s soldater haft det efter sin hemkomst från Irak och Afgahnistan.

När Obama släpper fångarna loss, efter en friande rutinrättegång, så vill nog ingen av dem slå sig ner i USA. De riskerar att överallt i USA träffa på sina fångvaktare, sina plågoandar. I varje amerikanskt kvarter finns det säkert folk som att ser dem som terrorister, även om de fått "frisedel".

Därför har nog Portugal rätt i att det måste bli EU-länderna som tömmer Guantanamo. Jag tror att det går att få fram en enighet om detta på toppnivå - men skulle 50 man från Guantanamo få folkligt stöd i Sverige? Här är jag mycket tveksam. För precis som i USA så finns det nog högst varierande åsikter och känslor om dessa män, som ofta är muslimer.

Vi kan räkna med att en del av dem skadats i kriget och blivit ännu mer skadade av usel behandling på lägret. Man blir inte psykiskt frisk av att sitta i nätburar dygnet runt med bindslen av olika slag. De länder som säger ja måste räkna med omfattande vårdkostnader för dessa män och en mycket långsam anpassning till studier och arbetsliv. Sverige har ju numera omfattande kunskaper om krigsskadade människor och sådana som levt under förnedrande förhållanden.

Jag menar att vi har en del goda förutsättningar att hjälpa till men det kan bli väldigt dyrt och det blir svårt att mobilisera en folkopinion för saken. Men visst har Sverige och EU ett moraliskt ansvar!


Om författaren

Författare:
Jan Brunnegård

Om artikeln

Publicerad: 17 dec 2008 16:11

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: