sourze.se

Kina har vaknat

"För 200 år sedan sade Napoleon att "Kina sover men låt det sova för om Kina vaknade skulle världen darra." Kina var vid denna tid världens enda stormakt med ungefär 25 procent av världens BNP, samma som dagens enda stormakt USA har för närvarande."

För 200 år sedan sade Napoleon att "Kina sover men låt det sova för om Kina vaknade skulle världen darra." Kina var vid denna tid världens enda stormakt med ungefär 25 procent av världens BNP, samma som dagens enda stormakt USA har för närvarande.

Nu har Kina vaknat och man kan fråga sig om världen har anledning att darra inför Kinas ökande makt och inflytande. Jag tror inte det. Kina var utsatt för framförallt Japans imperialism. Japan härskade över Taiwan1895-1945, Korea 1910-1945 Manchuriet 1931-1945 och stora delar av det befolkade Kina 1937-1945. Storbritannien och övriga västmakter bedrev också imperialism. Opiumkriget 1839-42 är ett exempel på västimperialism där Kina påtvingades opium som handelsvara för att Storbritannien inte hade något annat att erbjuda som betalning för kinesiska varor.

Det var det kommunistiska maktövertagandet 1949 som gjorde slut på Kinas förnedringsperiod. Året efter, 1950, ingrep Kina framgångsrikt i Koreakriget som slutade 1953 med bevarandet av ett delat Korea. Om inte Kina hade ingripit hade Korea enats under Sydkorea och USA på samma sätt som Vietnam enades under kommunistisk ledning 1975 mot USA:s vilja. USA ville bevara ett självständigt Sydvietnam.

Makten i Asien omfördelades reält 1945 när Japan kapitulerade efter det att de allierade hade vunnit kriget. Nu har Kina återtagit sin traditionellt dominerande roll i Asien och i världen har Kina på kort tid blivit världens verkstad.


Om författaren

Författare:
Yngve Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 16 dec 2008 11:46

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: