sourze.se

Idol 2008: Vinnarlåten ett plagiat?

"Till sist undrar jag hur det kan komma sig att inte en enda journalist på nöjesredaktionerna kommit på att vinnarlåten är ett plagiat på Westlifes hit Nothing’s gonna change my Love for you."

Vad var det jag sa i min förra Idolartikel? Precis som alla andra som kan någonting om musik konstaterade jag att Kevin Borg skulle vinna. Men det var väl inte direkt någon uppenbarelse för mänskligheten då det har varit ganska uppenbart för alla i hela världen att han skulle vinna…förutom för Sourzeskribenten Pia K förstås. Hon trodde mer på Alice. Men nu har TV-kamerorna slocknat och diskussionerna har redan börjat om huruvida man ska förändra reglerna eller ej. Flera skribenter hyllar Kevin Borg samtidigt som de ser kritiskt på hans deltagande. Kevin var, enligt deras uppfattning, redan en halvfärdig artist med en hel del professionell erfarenhet innan han gick med i Idol. Kevin påstås nämligen ha deltagit i Maltas Melodifestival vid två tillfällen. Det märkliga är dock att alla kommer med detta just nu, när han vunnit. Var fanns dessa kritiker när Kevin kom på sin första audition, och under hela hans medverkan i tävlingen? Kevin har nog inte riktigt lärt sig den svenska Jantelagen, men han lär förstå ganska snabbt vad den innebär, nu när hans segers smekmånad går mot sitt slut.

Kevin var emellertid en värdig vinnare, inte bara för att han sjöng bra utan för att han betedde sig som en riktig artist, och framför allt för att han hade två egenskaper som många deltaganden saknade: Han är en mycket ödmjuk person och han är självsäker och vet alltid vad han ska säga när någon ställer en fråga till honom. Konkurrenten Alice Svensson var Kevins raka motsats. Givetvis har hon en mycket bra röst, och det är därför Pia K gillar henne. Men vad Pia K och andra som gillade Alice Svensson inte vet, är att det inte räcker att ha en bra röst för att man ska kunna bli en framgångsrik artist. Det krävs mycket mer. Likaså räcker det inte att se ut som artist och bete sig som popstjärna utan om man inte kan sjunga bra. Johan Palm var ett bra exempel på det sistnämnda. Alice är helt enkelt inte artist. Hon är en ganska trist figur som fumlade med sina ord. Hennes konstanta uttryck var "Jag vet inte vad jag ska säga!" - därför att tösen visste verkligen inte vad hon skulle säga! Hon har ingen som helst medieträning, och detta väcker frågan om behovet av att i framtiden träna dessa ungdomar i mediehantering. För det mesta såg Alice lite halvsur ut, medan Kevin Borg jämt var en glad prick. Som jag skrev i min förra artikel borde sista duellen ha varit mellan Kevin och Linda Pritchard. Det hade varit mycket mer spännande.

Vad kommer då att hända med dessa två? Ja… tänk om man visste svaret på den frågan. Men, jag kan göra en ganska bra gissning. Kevin har förutsättningarna för att bli storartist, men han har inte den där flickidols-känslan över sig som Darin Zanyar hade. Jag fruktar lite grand att Kevin Borg möjligen kan sluta som Daniel Lindström eller Markus Fagerwall. Men det finns två saker som kan rädda honom från att försvinna: a att han är en folkkär invandrare som framstår som en som tagit "seden dit han kommit" - det gillar svenskarna ute i stugorna och 2 hans lilla söta tjej och hans förhållande med henne som kan komma att väcka uppmärksamhet i tidningarna en tid framöver, så att Kevin stannar kvar i allas tankar tills hans platta kommer ut.

Och Alice då? Ledsen lilla gumman… men som jag skrev häromdagen så kommer du en dag i framtiden att med stolthet berätta för dina barnbarn om vilken stor TV-grej du var med om när du var ung. Och Alice ska vara jävligt stolt och glad - för det var ett litet mirakel att hon kom till finalen över huvud taget.

Till sist undrar jag hur det kan komma sig att inte en enda journalist på nöjesredaktionerna kommit på att vinnarlåten är ett plagiat på Westlifes hit "Nothing’s gonna change my Love for you". Man undrar om Andreas Carlsson var berusad när han skrev den.

Mina förslag inför nästa säsong: Inför en 18-årsgräns och ge juryn mer makt i besluten om vilka som ska skickas hem. Då blir nästa Idol-säsong intressantare än årets.


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 13 dec 2008 18:35

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: