sourze.se

14 sätt att handla rätt

I butiken gäller etikett - men framför allt vett! Låt inte butikerna lura dig och styra dina inköp. Det finns många sätt att spara både på pengar och miljön när du handlar, om du känner till dina rättigheter och butikernas fula knep.

1. Lägg direkt fram en kloss efter alla dina varor så går saker och ting mycket smidigare och kunden bakom dig blir troligen glad.

2. Så fort kassören börjat avkoda dina varor så kan du redan dra ditt bonuskort och betalkort. På så sätt slipper kön bakom dig vänta en extra minut på att du ÄNTLIGEN tänker dra ditt kort först EFTER att alla varor avregistrerats. Saken är liksom den att du missar inga som helst poäng på bonuskortet vare sig du fixar att dra det redan vid starten eller segar dig och väntar. Bonusen registreras och lika så ditt betalkort. SMIDIGT VA?

3. En annan sak vi alla kan göra för att spara på miljön är att ta med en egen kasse eller kosta på sig en tygkasse. Till saken hör det faktum att konsum och andra butiker enbart tjänar på att vi köper kassarna. De räknas nämligen som REKLAM för dem som företag, vilket de drar nytta av. Detta resulterar alltså ENDAST i vinst för butiken plus att vi som konsumenter då gladeligen går runt med våra matkassar och sprider ännu mer reklam i samhället. Vi blir levande reklampelare och vi tycks inte bry oss... Dessutom kostar det på miljön att tillverka kassarna, och det är ju ganska onödigt.

4. Matbutiker kör med fula knep och vi tackar och bockar. Vi går på detta ganska ofta. Oftast har de mjölk och sånt längst in för då VET de att vi måste passera en massa annat tjafs så att vi ofta plockar på oss extra saker som vi inte skulle ha. Det ligger i vår natur. Sen har de alltid extra "gottiga" saker vid kassan som blir impulsiva köp för många. Godis, kondomer, cigaretter, snus, mera godis och så vidare. Sen har de ofta stora lappar med röda siffror som automatiskt gör att vi tolkar det som om vi kan fynda. Vi tror att det är extrapris även om det alls inte står det. Om det kanske står "35 kr vid köp av två" och vi egentligen skulle köpa en enda eller ingen alls så tänker vi lätt att detta är ett bra billigt erbjudande, men räknar man på det så kan det hända att priset egentligen är helt det samma eller att det bara skiljer nån krona, eller att erbjudandet bara gäller de som har bonuskort vilket kanske inte alla har. Fler knep är att de flesta butiker går från höger till vänster, ni vet motsols. Eftersom majoriteten är högerhänta så är det uträknat att vi därmed köper mer just bara för att det är enklare att stoppa ned än om det gick åt andra hållet. Märkligt men sant.

5. Jag tycker att fler butiker borde öppna en sån kassa som redan finns i fåtal butiker, som nämligen gäller de som bara har max 3 varor eller kanske 5. Hur många gånger har du inte råkat ut för att ha bråttom när du ska springa in och bara köpa mjölk och gurka. Så ser du att det är typ 10 pers före dig. SUCK! Och har du än mer otur så råkar ytterligare en kassa öppna JUST när du ÄNTLIGEN kommit fram och börjat lägga upp dina varor. MORR! Störigt va?

6. En annan sak att tänka på är att du som kund har rättigheter. Ser du att mjölken har kort datum och det inte finns bättre datum så kan man få rabatt. Om konservburken är skadad kan du även där spara pengar på att säga ifrån, om du kommer hem och nåt är fel och du har kvitto så har många butiker som policy att du BÅDE får pengarna tillbaka och en ny vara, eller till och med två nya varor. Butikerna vill ha nöjda kunder, så låt dem inte köra med dig - säg ifrån! Köper du choklad och hittar en fluga i den eller ett svartbränt chips i påsen - kontakta de som producerar. Det lönar sig VERKLIGEN. Det har jag gjort. Ofta får man både igen pengarna i form av till exempel presentkort på upp till dubbla summan men spara kvittot på varan och inte allt för sällan får du även nån sak, typ en penna från dem eller nåt annat kul.

7. Spara pengar: Köp inte en smörgås för 30 kr bara för att du är hungrig. Du kan i stället köpa en baguette, potatissallad, skinka och ett salladshuvud. Du kommer hem och kan göra din egen smörgås, och dessutom räcker det ofta till mer än en smörgås. Det är också mer hygieniskt tro mig – jag har sett flera program på TV och artiklar i tidningar om bakteriefloran vi inte vet om. I stället för att köpa grönsakssoppa på burk kan du köpa grönsaksbuljong och grönsaker. SVINENKELT! Bara att stoppa en tärning i en kastrull med vatten och tärna grönsaker och kasta i. Klart på några minuter och du kan frysa in det som blir över. Vill du spara ännu mer pengar så kan du enkelt baka ditt eget bröd. Det är inte dyrt med vetemjöl, margarin och jäst - vilket är nästan det enda som krävs och räcker till MASSOR med bröd. Köp inte små Festisar. Du kan ju enkelt räkna ut hur många Festisar som krävs för att fylla en hel lite juice och vad DET skulle kosta jämfört med att rätt och slätt köpa en vanlig juice och hälla upp på en liten pantflaska eller liknande. Det finns troligen en massa fler förslag på hur du kan handla ekonomiskt, men ska jag komma på det så lär det nog ta sån tid att du får packa matlåda medan du sitter och väntar... Värsta goda köttbullarna från eget recept gör du så här: stoppa köttfärs/blandfärs i en bunke. Värm 1-2 köttbuljongtärningar och häll i. Blanda i curry, svartpeppar, salt och ett ägg, samt lite ströbröd. Du kan även ha i en skvätt soja. Rulla små fina bollar och sätt på en plåt med smörpapper mitt i ugnen på 225 grader i 15-20 minuter. De blir supergoda och du får saftigare köttbullar än om du steker dem, eftersom du annars normalt steker bort en massa "saft" och smak.

8. Detta läste jag i Aftonbladets forum, och mer finns om man googlar - läskigt!

"Det finns mycket som kunderna inte vet!!
Jag har jobbat i köttdisken på Coop och jag kan garentera att det sker på Coop oxå! Det sker överallt! Kan dock vara så att i de riktigt små butikerna finns varken köttkvarn eller packmaskin och då finns det inget annat att göra än att sätta halva priset på köttet. När jag jobbade i köttdisken malde vi oftast ner det utgångna köttet till färs istället för att packa om det. Gällde det dyrt kött, typ svensk oxfilé så putsades det av lite och packades om, men då ändrade vi datumet lite så att det blev packat igår och höll ett par dagar till. Men som sagt, det är ju oftast inget fel på köttet! Det finns mycket mycket mer som sker bakom kulisserna i matbutikerna, tex ägg, när de går ut i datum plockas de upp och sälj som lösviktsägg istället, omöjligt att kolla datumet på! Och ost ska vi inte tala om, hur lätt som helst att packa om när de gått ut i datum, jag vet t.om att det varit möglig ost, där möglet skurits bort och sedan packats om. När ni köper färdig grillad lax i fisk disken, tror ni att det är dagsfärsk lax som grillats?? Och färsk fisk i fiskdisken??, Den kan ha varit frusen flera veckor. Grillade kycklingdelar? Och hela grillade kalla kycklingar? De kan ha grillats flera dagar innan det står på prislappen!! Det är lite synd att det bara är Ica som granskats!!"

Ja du ser själv....

9. Små diskreta tips på att få kunder att köpa mer kan ibland vara dofter och musik. Radiomusik och liknande som hetsar oss att handla mera, och doften av nygrillat och liknande.

10. Se upp med "E-koder". Läs på förpackningen på till exempel rödbetssallad eller nåt. Hur många E-koder som helst och du vet troligen inte alls vad detta är. Lika så det faktum att otroligt mycket mat har färgämnen och aromextrakt. Saffransbröd kanske inte alls innehåller saffran utan aromer och färgämne. Här kan du få bra information om vad E-koder betyder. Bokmärk gärna sidan på favoriter så du kan kolla på den när det behövs. Det är tyvärr svårt att hitta alla koder men du kan ju även googla på koder genom att bara skriva till exempel. "E227" och trycka enter. Såg också att det finns en bok man kan köpa som heter: "DEN HEMLIGE KOCKEN" av Mats-Eric Nilsson som tydligen ska förklara E-koder och annat. Jag tror själv jag ska köpa den.

11. En sån liten minidetalj som vi inte tänker på är när det står 299:- på en vara eller 9.90. Då får vi ofta känslan av att det är billigare än det egentligen är!

12. Vi tar tyvärr oftast hellre reda på vad som går på TV på kvällen än vad maten innehåller. Sluta låta dig luras. LÄS! Se upp med konstiga namn i innehållsförteckningen som du knappt kan uttala. Vill du verkligen stoppa i dig sånt som du inte vet vad det är? Vill du ha riktig mat eller bara enkel "bukfylla"? Skippa också saker som till exempel pressad smörgåsskinka. Den är fullproppad med vatten som utfyllnad. Detta var bara ett exempel. Det finns mer att se upp med! Dessutom styr tyvärr ÖGONEN det mesta av köpet istället för HJÄRNAN.

13. Du ska helst inte handla när du är hungrig, för då frestas vi att köpa en massa onödigt. Handla i lugn och ro när du är mätt!

14. Du kan drabbas av högre priser än de som anges i hyllan. Läs an artikel i SvD om detta så ser du själv. Dessutom ska du inte vänja dig vid ett pris, för det kan fort ändras beroende på till exempel säsong. Paprika som kostade 19.90 kr/kg kanske nästa dag kostar 39.90 kr/kg bara för att säsongen kräver detta eller nåt annat.


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 12 dec 2008 11:29

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: