sourze.se
Artikelbild

Anna filmar med stjärnorna

"Varje film behöver personer som syns men inte märks. Alla de som gör att miljöerna känns verkliga och att skådespelarna inte verkar vara ensamma i världen."

Varje film behöver personer som syns men inte märks. Alla de som gör att miljöerna känns verkliga och att skådespelarna inte verkar vara ensamma i världen. Anna Gimbergsson är studenten som drygar ut sin inkomst genom att synas bakom skådespelare som Mikael Persbrandt och Michael Nyqvist. I framtiden ska hon bli läkare, nu tjänar hon extra på att vara statist.

Hur blev du statist?
- När jag flyttade till Stockholm var det en kompis som frågade om jag inte ville bli statist. Först tänkte jag att det inte var något för mig, men sen gick jag in på www.StagePool.se och såg ett jobb i en reklamfilm som jag ville ha. Så jag blev medlem och sökte jobbet som jag också fick.

Hur ofta gör du statistjobb idag?
- Det varierar, ibland två gånger i veckan, men minst en gång i månaden.

Träffar du många kändisar?
- Jo, jag träffar både större och mindre kändisar. Jag träffade Mikael Persbrandt under inspelningen av "Oskyldigt dömd". Han presenterade sig och tog inte för givet att alla visste vem han var. Han var mycket trevligare än sitt rykte. Annars är Michael Nyqvist jättetrevlig. Efter inspelningen av "Män som hatar kvinnor" kom han fram, tackade och visade uppskattning. Det känns bra att veta att jag är värd någonting. Han inspirerade mig jättemycket.

Vad tjänar du på ett jobb?
- Det är skillnad på reklam och långfilm. I reklam är det mer pengar, i långfilmer är det oftast 300 kronor för en dag. Det är bra extrapengar, men inget du kan leva på.

Är det några andra skillnader mellan reklam och långfilm?
- Inspelningstiden, i reklam går allt mycket fortare. Det känns som att det inte är lika noga där.

Berätta hur det går det till på en inspelning?
- När du kommer till inspelningen provar du kläder och går igenom vad du ska göra. Sen är det mycket väntan, många omtagningar och mycket fika. Det mesta av tiden går åt till att kolla skådisarnas jobb. Man lär känna många roliga människor när man sitter och väntar.

Vad har du för tips till andra som vill vara statister?
- Vem som helst kan vara statist. Kolla sajter på nätet, som StagePool, och lägg upp bra bilder. Du ska se så naturlig ut som möjligt så att de inte köper grisen i säcken. Byt bild så fort du ändrar utseende på något sätt och sök alla provfilmningar som du passar till.

Så håll utkik nästa gång du är på bio. Någonstans i bakgrunden kan du kanske se Anna och hennes kollegor göra sitt för att lyfta filmen.


Om författaren

Författare:
Johan Östborg

Om artikeln

Publicerad: 10 dec 2008 15:18

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: