sourze.se

Är SVTs uppdrag att sprida religiös propaganda?

Det dröjde ett tag innan jag upptäckte diskussionen kring SVTs satsning "Halalteve". Men det jag upptäckte gjorde mig tämligen häpen.

Var det verkligen så att SVT med alla sina licensfinansierade medel tolkade sitt uppdrag på detta upp-och-nedvända sätt? Ett teveprogram vars uppgift var att sprida antidemokratiska värden och religiös propaganda på en public service-tevekanal? Kvinnor i religiös-politisk uniform som förespråkade sharialagstiftning och vägrade att skaka hand med män?

Nej, det kunde inte stämma. Inte var det väl ändå möjligt att SVT-ledningen så fullständigt tappat koncepten att de börjat hänge sig åt religiös fundamentalism? Jag beslöt att forska vidare i denna moraliskt förvirrade soppa. Med en detektivs målmedvetenhet kastade jag mig in i Public Service-tolkningarnas fantastiska värld. På SVTs hemsida Länk: svt.se hittade jag så företagets storvulna interpretation av sitt uppdrag.

Så här står det: "Fri television säger vi. Public service säger vi också." Detta låter ju helt fantastiskt. Men hur hänger det egentligen ihop med religiösa uniformer och shariapropaganda? Låt oss reda ut begreppen lite grann. Under rubriken "Så här sammanfattar vi innebörden av båda uttrycken" förklarar SVT hur de tolkar sitt uppdrag.

Först av allt står det att "SVT är ett oberoende företag i allmänhetens tjänst". Vad betyder då allmänhetens tjänst egentligen? Att allmänheten får lära sig vad som är deras eget bästa? Att bli pådyvlade shariaagitation? Eller är det allmänheten som är SVTs uppdragsgivare? Vilka är de i så fall? En grupp skriftlärda män från Ryadh?

Vidare heter det att SVTs uppdrag är "att garantera medborgarna ett brett utbud av program och tjänster/.../omfattande alla programområden.“ Jo, jag tackar jag. Detta tolkar de sannerligen frikostigt. Halalteve låter som en programidé långt utanför den sekulära tevevärldens gängse programområden. Lite mer Saudiarabien kanske. Där har alla programledare skägg eller slöja. Annars blir de piskade offentligt. Har de således "fri television"?

Men det slutar inte där: "SVTs utbud präglas av demokratiska och humanistiska värden". Man ramlar nästan av stolen inför detta horrida påstående. Demokratiska och humanistiska värden? Nej, SVT, det här håller inte. Ingenstans i synonymordboken står det att demokrati och humanism är liktydigt med religiös indoktrinering och människoförakt. I min värld är respekt och tolerans typiskt "humanistiska" värden. Inte nedlåtenhet inför medmänniskor och teologisk intolerans.

En bit längre ned i uppdragsbeskrivningen finner vi att SVTs verksamhet bedrivs självständigt i förhållande till "politiska/.../och andra intressen och maktsfärer i samhället". Hur bra klingar detta postulat egentligen i relation till den politisk/religiösa ställningstagande som bolaget gjort med sitt shariaprogram? Inte alls kan man tycka. Jag vet i alla fall en intresse- och maktsfär som gnuggar händerna över att ha fått ett eget program på Sveriges största tevekanal. Och de är sannerligen inte demokrater.

Slutligen förklarar så hemsidan att "SVTs verksamhet kännetecknas av hög integritet, opartiskhet och saklighet. Självständigheten säkerställs via en långsiktig finansiering i form av tv-avgiften." Integritet, opartiskhet och saklighet är inte tre begrepp som jag vanligtvis kopplar samman med religiös propaganda. Men vad vet jag? Jag kan ju ha fel.

Men, i en fråga håller jag i alla fall med SVT-ledningen. Nämligen att deras program "säkerställs via en långsiktig finansiering i form av tv-avgiften". Om ni nu finner att SVT inte lever upp till sitt uppdrag så är det således bara att sluta betala er tv-avgift.

Det är ju ändå "tittarnas television". Eller hur?


Om författaren

Författare:
Martin Ekdahl

Om artikeln

Publicerad: 18 nov 2008 16:22

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: