sourze.se

Inte riktigt så schyssta bananer

Hur mycket vet vi om de produkter vi köper och hur mycket är vi villiga att ha överseende med bara för att tjäna 3 kronor?

Varenda gång jag ska handla frukt slås jag av samma tanke då jag passerar bananhyllan; att folk inte vet, hur kan de ha missat en av de största katastroferna som ett företag har startat? Jag försöker få min omgivning att välja andra alternativ men folk verkar trötta på att tänka på vad man ska och inte ska köpa, och vad man omedvetet stödjer då man köper en viss produkt. Men ändå kan jag inte hjälpa att tycka att det från vår sida är väldigt enkelt att ta en moralisk ståndpunkt, utan att det skadar vår tillvaro, medan vårt val av inköp lätt kan förstöra någon annans. I ett sista desperat försök ska jag nu redogöra för hur ett av de mest populära företagen begått grymma brott mot mänskligheten.

1899 grundades företaget United Fruit Company av amerikanen Minor Keith, och företaget har sedan dess agerat mer eller mindre som en "stat" i Guatemala. I slutet av 1930-talet hade UFC expanderat till den grad att de ägde nästan hälften av landets alla markområden. De hade monopol på odling och export av bananer samt ägde landets telekom-, telegraf- och nästan hela järnvägssystemet. UFC undslapp även inkomst- och exportskatt, eftersom större delen av Guatemalas import och export var till USA. UFC upplevde en mindre gynnsam tid då Jacob Arbenz Guzmán valdes till president, eftersom parlamentet under hans tid stiftade en lag om att jämfördela marken mellan bönderna. För UFC som ägde 70 av landets jord blev detta ett stort bakslag. 65,000 hektar som inte brukades kom att konfiskeras, men UFC fick full kompensation för förlusten.

Senare kommer Arbenz-regeringen att börja konkurrera med OFC om odling och export av bananer, vilket givetvis innebar att företagets vinster hotades. Detta oroade aktieägarna i USA, och både de och godsägarna i Guatemala ansåg att något borde göras åt situationen.
Som de flesta av de stora amerikanska företagen kunde UFC räkna med att få hjälp av USA:s regering, inte minst tack vare att två jurister vid regeringen även arbetade för UFC samt att biträdande utrikesminister för interamerikanska relationer John Moors Cabot, var bror till en tidigare VD i UFC.

1954 bestämde den då sittande Eisenhower-regeringen att den lagligt valde presidenten måste avsättas. Detta åstadkom man genom att UD gick ut med information om att Arbenz var en farlig kommunist och detta i sin tur gav CIA vars styrelseordförande satt i UFC’s ledning material till en statskupp tillsammans med höga befäl inom Guatemalas armé. Eisenhower-regeringen fick som de ville och Arbenz flydde landet.

Den nye presidenten, med USA:s stöd i ryggen, blev Castillo Armas. Han fick listor från CIA över folk som måste "likvideras", precis som de listor man gav till Saddam Hussein 1963. Armas såg snart till att UFC fick sin mark tillbaka och man bannlyste bananarbetarnas fackföreningar tillsammans med alla politiska partier och bondeorganisationer.

Diktaturen varade i över tre decennier och även om val anordnades präglades de av fusk och uteslutande av hela eller delar av oppositionen. Man förföljde de som, trots det rådande förbudet, vågade engagera sig fackligt och förtrycket och den orättvisa fördelningen av jord skapade givetvis en grogrund för väpnad revolt.
I början av 1960-talet inleddes ett gerillakrig mellan statsmakten och motståndsrörelsens gerillagrupper. Detta krig kom att vara i över 36 år och minst 200 000 människor miste sina liv, varav de flesta var mayabönder. 1996 undertecknades ett formellt fredsavtal mellan URNC Unidad Revolucionaria Nacional Gutemalteca och president Alvaro Arzú. En sanningskommisson som tillsattes i enlighet med avtalet slog fast att militären och regeringsstödda miliser låg bakom över 90 av övergreppen.

USA blev till slut tvunget att erkänna sin delaktighet i ett folkmord som sträckte sig över flera decennier och i mars 1999 deklarerade den dåvarande amerikanska presidenten Bill Clinton att det var fel att ge stöd åt militära styrkor och underrättelseenheter som utövat våld och att USA aldrig igen ska upprepa detta misstag. Dock krävde varken Clinton, massmedier världen över, eller Sverige att FN skulle tillsätta en internationell tribunal för att döma de ansvariga för folkmordet i Guatemala…

Idag heter United Fruit Company Chiquita Banana.


Om författaren

Författare:
Emma Westin

Om artikeln

Publicerad: 16 nov 2008 16:28

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: