sourze.se

Kan Obama rädda klimatet?

Slöseri kommer att straffa sig. Obama talar trots detta om att stödja den amerikanska bilindustrin med fördelaktiga lån så att de kan fortsätta producera sina bränsleslukande monsterbilar.

Det var en glasklar och glädjande seger för Barack Obama. Jag älskade, som så många andra, hans segertal. Det väckte förhoppningar om ett helt annat USA än det jag upplevt under min politiskt aktiva tid.

Tyvärr sträcker sig Obamas nytänkande inte så långt som jag skulle önska. Miljön och klimatet är fortfarande en mycket känslig och svår fråga i USA. Ingen presidentkandidat kan driva en segrande kampanj och samtidigt ifrågasätta grundläggande delar i den amerikanska livsstilen.

Vi gjorde en granskning från Miljöpartiet av de båda presidentkandidaterna före valet. Resultatet utföll till Obamas fördel, föga förvånande. Men det mest slående var likheten mellan kandidaterna. Båda gav vaga förhoppningar om att USA kommer delta mer i internationella samtal om klimatet. Ingen utfäste några löften. Båda vill borra efter mer olja i skyddsvärdsnaturområden. Ingen ifrågasätter den extrema resursförbrukning som den USA-amerikanska livsstilen har.

Ingenstans i världen är människor så beroende av bil som i USA. Hela samhällsplaneringen görs utifrån bilisters behov. Det är helt normalt att en 16-åring har egen bil att köra till skolan. Bensinpriset är hälften av det europeiska. Bilarna är dessutom enormt bränsleslukande. I våras gick priset upp till runt 6 kronor litern. Då tyckte många att gränsen var nådd och fler började söka efter alternativ - kollektivtrafik och bränslesnålare bilar. Försäljningen av stadsjeepar minskade.

För att försörja amerikanerna med bensin och olja importeras stora mängder olja, trots en stor inhemsk produktion. För att minska beroendet av omvärlden vill de därför borra efter mer olja i USA och satsar stort på ineffektiv inhemsk etanolproduktion från majs. Den presidentkandidat som istället skulle uppmana amerikanerna att minska bilåkandet skulle sannolikt inte ha en chans.

Med en global finanskris finns alla skäl att bli smartare och mer effektiv med resursanvändning. Den som använder resurserna lite bättre än andra kommer att ha konkurrensfördelar. Slöseri kommer att straffa sig. Obama talar trots detta om att stödja den amerikanska bilindustrin med fördelaktiga lån så att de kan fortsätta producera sina bränsleslukande monsterbilar.

EU och resten av världen måste visa att vi har förväntningar på Obama att ställa om även vad gäller klimatpolitiken. Det får inte glömmas i finanskrisens spår.

Jag vet att vi är många som vill hoppas mycket om Obama och det är stor risk att vi blir besvikna. Obama är så stark att jag ändå inte kan låta bli att hoppas. När han nu väl är vald kanske han kan börja styra lite i rättriktning.

Tänk om Obama vågade hålla ett tal om klimatpolitiken med samma kraft som han höll sitt segertal. Med hans karisma och fantastiska förmåga att entusiasmera så skulle han få med sig även de motsträviga amerikanerna. Det skulle vara sååå coolt.


Om författaren

Författare:
Maria Wetterstrand

Om artikeln

Publicerad: 10 nov 2008 07:28

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: