sourze.se

Cirkus Eros som bok & hemsida

Min hustru och jag besökte Museum Erotica i Köpenhamn förra våren.

Danskarna har inte bara humor utan också en avslappnad attityd till köttsliga lustar. Så upplevelsen var odelat positiv. Det som mest fascinerade var hur den persiska och romerska erotiken från f Kr skildrats av sin egen samtid. Det slog mig också att pornografi erotik tecknats och senare fotograferats på ungefär samma sätt i tvåtusenfemhundra år. Dagens porr är alltså ingen ny företeelse. Den har funnits så länge det funnits civiliserade kulturer.

Världslitteraturen är förstås full av erotik i alla former. På den svenska marknaden var det under en period lite moralpanik, men sedan drog Vertigo igång sin show och andra förlag hoppade på och nya startades. Bokförlaget X-story är specialiserat på erotik och aktuella med Carl Johan Rehbinders debutbok.

Rehbinder är mångkonstnär. Mest känd är han kanske som hjärnan och hjärtat bakom Sveriges i särklass häftigaste erotiska hemsida. Tillsammans med hustrun Jennie håller han i olika kärlekskurser. Han skriver och regisserar teater och är en stilsäker fotograf. Han har till exempel tagit bilden till den här bokens omslag, en sensuell bild som ger mig känslan av gammaldags fransk erotik.

”Cirkus Eros och andra erotiska berättelser” bjuder ofta på roliga och anspråkslösa noveller förankrade i vardagsmiljöer. Bortsett från enstaka pubertala halvmesyrer, som inledande ”Gymnastik” vilken i och för sig väcker egna minnen från tonåren till liv berättar Rehbinder om nakenmodeller, parlekar och rakandets och tjuvtittandets konst med inlevelse och leklust. Ibland kryddas tillställningen av resor till ruinstaden Pompeji och Arizonas öken.

Jag tror man vågar säga att ”Cirkus Eros” är en bok för honom & henne. Den ska avnjutas i små portioner, en novell eller chokladpralin åt gången, så som nästan all erotisk novellkonst ska avnjutas för att inte förstöra aptiten.


Titel: Cirkus Eros – och andra erotiska berättelser
Författare: Carl Johan Rehbinder
Förlag: X-story
Utkommer: oktober 2008


Om författaren

Författare:
Stefan Whilde

Om artikeln

Publicerad: 03 nov 2008 07:50

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: