sourze.se

Svensk företagare i Spanien om krisen

Ulrika Lundin har under 4 år arbetat som företagare i Spanien. 2004 öppnade hon "Kaffe" som är det främsta cafét med variation på kaffe och te. Idag får vi höra hur finanskrisen påverkat henne.

22 oktober, 2008, Lloret de Mar, Girona. Ulrika Lundin, 36, har under några år arbetat som egen företagare i Spanien på den katalanska kusten. 2004 öppnade hon "Kaffe" som nu är det främsta cafét med variation på kaffe och te i Lloret. Idag, 4 år senare, får vi höra hennes syn på företagande, framgång och hur finanskrisen påverkat henne.

- Finanskrisen har självklart påverkat mitt företag, säger Ulrika i denna intervju.

Hon tar emot mig på sitt café i centrala Lloret de Mar, en av de populäraste turistorterna på Costa Brava. Hon är vacker, väldigt lång och ser typiskt svensk ut med blont hår, jeans och kofta. Anledningen till att hon denna höstdag ger en intervju är att berätta om hur finanskrisen påverkat egna företagare här på katalanska kusten.

- Du driver idag cafét "Kaffe" i Lloret de mar. När och varför startade du eget?
- För fyra år sedan. Det var en idé jag hade tänkt på länge, att ha en egen business. Ett café har alltid varit en dröm för mig och jag ville ha ett ställe för lokalbefolkningen. Det fanns inget ställe som jag gillade här, uppger Ulrika och forsätter att berätta. Därför startade jag "Kaffe" precis som det cafét som jag själv hade velat gå till. Ulrika tillägger att hon tycker inte att det finns caféer med riktigt bra kaffe och te.
-Det fattades liksom ett ställe med riktigt gott kaffe och olika variationer på téer, som jag själv älskar att dricka. Ulrika skrattar och berättar att hon också gillar att dricka en bra cava med goda vänner.

- Hur har du sett på motgångarna som finanskrisen har fört med sig?
- Nu kommer lokalbefolkningen bara en gång istället för flera gånger om dagen. Förr tog de kanske en kaffe och en macka, nu tar de bara en kaffe. Och de pratar om krisen hela tiden, precis som på TVn. Självklart har jag blivit påverkad av krisen, men mest har jag märkt av den nu efter sommaren. Hon säger: Nu måste jag dra åt skärpet och om det blir värre blir jag nog tvungen att dra ner på personal.

- Varför blev det Lloret de Mar?
- Äventyr. Jag var less på Sverige och jag ville lära mig spanska. Lloret blev det av en slump och jag blev kvar här pga kärleken och började jobba på diskotek. Jag har dessutom arbetat i Andorra som skidskolefotograf, sedan flygvärdinna på Spanair med bas i Barcelona och Mallorca. När jag blev gravid slutade jag flyga och blev destinationschef för en dansk resebyrå, sedan öppnade jag mitt café, säger Ulrika.

Hon är bekymrad - men givetvis också förvånad - över att "Kaffe" blev en så stor framgång, såväl kritikermässigt som kommersiellt.
-Jag känner mig lyckad som caféägare, det gick över förväntan. Och hon nämner sin åttaåriga son glatt och fortsätter:
- Om jag hade haft ett 9-5 jobb hade jag inte kunnat trolla med tider som jag kan som "egen". Om något händer med cafét måste man finnas till hands jämt. Jag har alltid mobilen på, uppger Ulrika och fortsätter:
- Nackdelen med framgången är tid och engagemang.
Ulrika vill ännu inte vara alltför specifik om hur hon tror att det kommer att gå i den närmsta framtiden, utan säger bara:
- Kämpa vidare, det kommer bättre tider.

- Som avslutning vill jag fråga om du har några tips att ge till våra läsare som funderar på att öppna eget företag i Spanien?
- Jobba hårt, passion för vad du gör. Men framförallt "Go for it".

Referenser och källor: Intervju med Ulrika Lundin, Tidningen Viva, Tidningen Café amb llet.


Om författaren

Författare:
M R A

Om artikeln

Publicerad: 26 okt 2008 10:01

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: