sourze.se

Låtsasmedicin botar

"Den goda tron utgör många gånger en utmärkt medicin - ett företag har nyligen patenterat placebotabletter blindtabletter för försäljning till troende. Effekten lär ligga på dryga 30 procent."

Vita tabletter är bättre mot huvudvärk än gröna. Gröna tabletter´är bättre mot ångest än vita. En spruta är bättre än en tablett. Hostmedicin bör vara flytande även i hostdämpande syfte. Tror man.

Många kringfaktorer har en faktisk och betydelsefull inverkan på människans hälsotillstånd och prestationsförmåga. Detta vet läkemedelsindustrin. Detta vet läkarkåren. Den goda tron utgör många gånger en utmärkt medicin - ett företag har nyligen patenterat placebotabletter blindtabletter för försäljning till troende. Effekten lär ligga på dryga 30 procent.

Att mot den bakgrunden förse patienten med i sak onödigt recept kan i de flesta fall, paradoxalt nog, gynna såväl industrin som Apoteket AB, läkarna - att skriva ut blodtryckssänkare är ofta Litium för läkaren; något har han åstadkommit gentemot patienten -, liksom samhället via förkortad sjukskrivningstid.

Sak samma inom själavården. I likhet med politik och litteratur är religion en form av mänsklig verksamhet och huruvida Gud existerar är i sammanhanget oväsentligt.

Bättre tro än veta är även kyrkans grundbult, som ger många hopp både före och efter döden.


Om författaren

Författare:
Mats Hägglöf

Om artikeln

Publicerad: 23 sep 2008 22:04

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: