sourze.se

USA - en blivande polisstat?

Under det republikanska konventet har journalister brutalt arresterats och protestsamordnare riskerar sju år i fängelse. Allt utan kommentar i svenska medier.

När jag som vanligt slog på nyheterna på democracynow.org möttes jag av en kort information om att Amy Goodman, programledaren, och två av programmets producenter arresterats medan de rapporterade från demonstrationerna utanför det republikanska konventet. Den ena producenten fortsatte filma under händelsen, då hon brutalt brottades ner och fick ansiktet nedtryckt mot gatan av en poliskänga så hårt att hon började blöda. Den andre producenten trycktes upp mot en vägg så att även han började blöda. Båda hade sina presspass. När Amy hörde talas om vad som hänt anslöt hon genast varpå hon också arresterades när hon försökte tala poliserna till rätta.

De frisläpptes ganska snart men utan sina presspass. Goodman står redan åtalad för brott, "misdemeanor obstruction of a legal process and interference with a peace officer", medan de två producenterna riskerar åtal för att "antagligen skulle ha deltagit i upplopp" "probable cause riot".
Polisen menade att de borde jobba tillsammans "embedded" med polisen, som mainstreammedias journalister, om de vill undvika liknande tråkigheter.

Senare i veckan arresterades åtta ungdomar ur "Republikanska konventets välkomstkommité", som arbetade med att samordna och hjälpa grupper som rest till konventet för att protestera. De står åtalade för "konspiration att genomföra upplopp som underlättar för terrorism"conspiracy to riot in furtherance of terrorism, en lag baserad på The Patriot Act. Om de fälls riskerar de sju och ett halvt år i fängelse.
Brottet består alltså inte något de gjort utan något de påstås har för avsikt att göra.

Det allvarliga i det inträffade kan knappast överdrivas. Konsekvensen, som påpekats under efterspelet, är att såväl journalister och politiskt engagerade skräms till försiktighet och tystnad.

Om du är allierad med makten är du friast i världen.

Se intervju med Amy Goodman

Se gripandet av producenten Nicole Salazar


Om författaren

Författare:
Magnus Stenson

Om artikeln

Publicerad: 08 sep 2008 12:13

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: