sourze.se

Ett nej är alltid ett nej, utom möjligen i EU

Vilken del av nej är det politikerna inte förstår? Frankrike, Nederländerna och Irland har röstat nej så förslaget om en ny EU-grundlag kan inte antas. Ändå fortsätter processen som om ingenting hänt.

Jag var i Dublin när irländarna röstade nej till EU:s nya grundlag, Lissabonfördraget. Glädjen var stor. Demokratin hade segrat.

Nu hopar sig EU-företrädare, med propagandaminister Wallström och Frankrikes president Sarkozy i spetsen, och menar likt våldtäktsmän att visserligen sa hon nej men menade säkert ja.

Övergreppen på de europeiska demokratierna blir allt tydligare. Irländarna ska rösta om och om igen, tills de har fattat sitt eget bästa och röstat ja. Befolkningarna i Frankrike och Holland, som med övertygande majoritet röstade nej 2005, är redan överkörda av sina egna parlament som godkänt fördraget.

Nu får det vara nog. Européerna vill inte ha en ny militär supermakt som kan matcha USA och Kina. Det är fel att EU:s lagar ska vara överordnad svensk lag. Likriktning av en hel kontinent hämmar utvecklingen.

Lissabonfördraget kan bara träda i kraft om alla 27 medlemsstater godkänner det. Eftersom Irland röstat nej så bör Sveriges regering följa spelreglerna och dra tillbaka fördraget från Riksdagens bord. Alternativet är en folkomröstning där svenska folket får ta ställning.

Riksdagsledamöterna representerar inte folkviljan i den här frågan, utan de kommer att godkänna EU-grundlagen i höst. Låt EU-valet nästa år ersätta den folkomröstning du aldrig fick. Rösta på Junilistan, ett EU-kritiskt parti som värnar om den svenska självständigheten och vill att besluten ska fattas så nära medborgarna som möjligt.


Om författaren

Författare:
Hans Nilsson

Om artikeln

Publicerad: 01 sep 2008 10:14

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: