sourze.se

Vänsterväljare är olyckliga och obegåvade!

Generaliserande omdömen och utdelande av kollektiva egenskaper till grupper i samhället är det vanskligt att ge sig in på. Men medge att det sitter rätt fint när man får sina fördomar bekräftade.

Faktum är att jag skrivit en artikel här på Sourze om just faran med tillskriva grupper i samhället kollektiva egenskaper Länk: sourze.se Men klok som jag är gjorde jag i artikeln undantag för journalister, hundägare och cyklister. Nu kan jag tryggt utöka denna lilla exklusiva grupp med vänsterväljare.

Först det här om de olyckliga vänsterväljarna.

Flera studier har genomförts som tyder på att så är fallet. Nyligen presenterades en amerikansk undersökning av Jaime Napier och John Jost från New York University som bekräftade de slutsatser som det välrenommerade Pew Research Center framförde redan 2006 i en mer omfattande undersökning. Tendensen är tydlig över hela världen.

Oavsett civilstånd, inkomst eller religiös tillhörighet är högersympatiserande personer mer nöjda och känner större tillfredsställelse med livet än vänstersympatisörer. I den svenska samhällsdebatten märks det som bekant varje dag. Vänsteraktivister är oftast sura, arga, bittra och går till personangrepp hellre än att föra en diskussion i sak. Typiskt är att känslomässiga argument alltid går före förnuftsmässiga.

Apropå den sura vänstern, förklarande Jan Guillou, en person som knappast kan beskyllas för högeravvikelser, i Aftonbladet den AB 17 augusti i år, att "Vänsterfolk är mer intoleranta, kanske för att den politiska övertygelsen är oerhört mycket viktigare för dem". Ett beteende som många av oss känner igen. Därför skulle han exempelvis inte kunna bo på det röda Söder i Stockholm utan föredrar det moderatpräglade Östermalm. "Bodde jag på Söder skulle jag bli trakasserad" säger Guillou.

Om vänsterväljarna rent allmänt är olyckliga så är naturligtvis deras partiledare på gränsen till sammanbrott. Själv har jag länge varit misstänksam mot Lars Ohlys hysteriska clownskratt. Bakom denna fasad gott folk, döljer sig sannolikt en djupt olycklig människospillra, missnöjd med allt från karriär till äktenskap, och som har lätt att falla i gråt över livets alla små förtret.

Lika olycklig är sannolikt inte Mona Sahlin mest beroende på att hon är något mer till höger, men nog kan man i hennes ständigt konstlade sneda flin, när hon kommenterar allt från massmord till nubbvisor, spåra en svårt deprimerad person. Hennes konstant trassliga personliga affärer får dock i ljuset av de nya rönen om vänsterväljare en något försonande förklaring. Den som mot förmodan förträngt hennes problem kan få en snabbkurs i den här filmen Länk: bubblare.se .

Ja, och så var det här med vänsterväljarnas bristande begåvning.

Pliktverkets intelligensprov vid mönstringen för värnplikten under de senaste tjugo åren visar på slående skillnader mellan kommuner med långvarig höger- respektive vänstermajoritet.

I toppen på listan över landets 290 kommuner ligger pojkarna från Danderyd, Lidingö och Täby, i botten de från Överkalix, Haparanda och Ljusnarsberg. Kopplar man samman intelligensproven med senaste riksdagsvalet kan man se att samtliga tio kommuner som toppar resultatlistan för allmänbegåvning har borgerlig dominans. Samtidigt är det en stark socialdemokratisk övervikt i de tio kommuner som ligger längst ner på listan.

Nu kan man naturligtvis invända att 18-åriga pojkars intelligens inte är representativa för vare sig respektive kommuns befolkning eller väljare. Men den synpunkten finner jag totalt irrelevant, då den förstör mina grundläggande fördomar om vänsterväljarnas bristande förståndsgåvor.

Möjligen kan jag medge att begåvning inte alltid strikt följer kommungränserna. Det finns undantag om bekräftar regeln. Men handen på hjärtat; visst har alla med normalintelligens kunnat konstatera att i kommuner med ett långvarigt vänsterstyre bor det ovanligt många korkade personer?

Anders Isaksson fd? s i DN har rätt när han i en kommentar till siffrorna säger "För socialdemokraterna finns goda skäl att bekymra sig. De får Bidrags-Sveriges röster, javisst, men till priset av allt fler ungdomar med klena betyg och sviktande intellektuell kapacitet".

Nu kan man naturligtvis diskutera orsak och verkan. Blir man vänsterväljare till följd av att man är olycklig och obegåvad eller är det bara en följdriktig konsekvens av att man röstar på s eller v? Den frågan överlåter jag till läsaren att besvara.

Ja, det var väl ungefär allt. Möjligen kan man erinra om en sanning som bekräftas i materialet, nämligen att folk som bor i Stockholmsområdet, är smartare än lantisar. Men det visste Ni förstås redan. Av fullt förståliga skäl trängs inte precis den svenska intelligentian i Knäckebrödhult med omnejd.

Källor:
Om den olyckliga vänstern
Länk: pewresearch.org
Länk: washingtonpost.com
Länk: livescience.com

Om den korkade vänstern
Länk: politikbloggen.wordpress.com
Länk: dn.se


.

Om författaren

Författare:
Lars Nilsson

Om artikeln

Publicerad: 18 aug 2008 21:22

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: