sourze.se

Getingstucken och skräckslagen

Jag satt på altanen och läste, ändrade ställning i stolen, tryckte in vänsterarmen mot kroppen och jävlar vad det stack till i armhålan.

Jag satt på altanen och läste, ändrade ställning i stolen, tryckte in vänsterarmen mot kroppen och jävlar vad det stack till i armhålan.

Jag skrek och kastade mig ur stolen. I armhålan hängde getingen kvar, jag ruskade och viftade bort den med handen. Inom loppet av några sekunder stod jag i badrummet, drog ut översta lådan i skåpet, tog fram burken med kortison, skakade fram tio tabletter, tog två i taget och sköljde ner dem med vatten, direkt med munnen tätt intill kranen.

Thommy, min man var inte hemma. Han var i Stenungsund och handlade. Efter att jag slutat skaka av skräck, i rädsla för att hamna i andningssvårigheter, få en svullen tunga eller ännu värre ett hjärtstillestånd, ringde jag honom på mobilen.

Anledningen till all uppståndelse inför detta getingsstick, är att jag som barn, tolv år gammal, trampade på en geting i sanden i Varberg och foten svullnade, blev tredubbelt så stor och fick regnbågens alla nyanser.

På grund av den händelsen har jag alltid trott, via läkarnas information, att jag var allergisk, vilket i sin tur betyder, att du kan dö om du får ett getingstick. Vilket dessvärre händer en och annan i Sverige varje år.

Med dessa tankar i huvudet efter getingsticket, att jag kunde dö, blev jag fullständigt panikslagen. Trots paniken lyckades jag som sagt att stoppa i mig pillrerna.

Ringde också sjukvårdsupplysningen och blev av en metallisk röst informerad att väntetiden var trettio minuter. Ringde då till sjukvårdsupplysningen i Dalarna, där jag blev framkopplad omedelbart.

Det enda jag ville veta var, hur lång tid efter ett getingstick kommer symptomen? Ja, är du allergisk kommer det inom en kvart. Har du inte fått andnöd, eller svullnat upp i halsen inom femton, tjugo minuter, är det i regel ingen fara, svarade den ypperligt vänliga och förstående sjuksköterskan i telefonen på sjukvårdsupplysningen i Dalarna.

Men jag tycker att du ska ringa 112 i alla fall, och prata med dem, sa hon slutningsvis.

Jag tryckte in 112 på telefonen. Mitt hjärta hamrade oroligt, en signal, två signaler, tre signaler, fyra signaler, inte förrän efter den nionde signalen, svarade en person på SOS-larmcentralen. Vad har hänt, frågade en röst.

Jag upprepade min story. Jag hade blivit stungen av en geting c:a tio minuter i ett och nu var klockan snart kvart äver ett.

Känner du dig illamående? Har du svårt att andas? Är du yr?

Jag svarade ärligt, att jag är jätterädd och vet inte om det är på grund av rädslan som jag känner yrsel eller illamående, eller om anledningen är getingsticket.

Vill du ha en ambulans?

Nej, tack, svarade jag och märkte att jag började andas normalt igen.

Du bör åka upp till Kungälv sjukhus ialla fall, sa sköterskan på SOS. Jag ska be att en sköterska ringer upp dig.

En minut senare ringde sköterskan, nu från sjukvårdsupplysningen i Västra Götaland. Hon sa samma sak. Åk upp till Kungälvs sjukhus.

Sagt och gjort, och där mötte vi en proffsig, omtänksam sköterska, som lugnade mig och sa att du är inte allergisk mot getingstick, möjligen överkänslig.

Hem igen och jag måste säga att det kändes himla skönt att veta detta! Inte allergisk utan överkänslig. Det är skillnad det!

Nu vet jag att om jag får ett getingstick behöver jag inte få panik. Däremot är det viktigt att säga, har du aldrig tidigare blivit stungen av geting, vet ingen vad som händer, men om du skulle få svårt att andas, bli yr och illamående, inom tio till femton efter sticket, bör du omedelbart ringa 112. Tveka inte!Om författaren

Författare:
Ramona Fransson

Om artikeln

Publicerad: 28 jul 2008 07:03

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: