sourze.se

USA får sin första kvinnliga toppgeneral

USA kommer troligen snart att ha sin första kvinnliga 4-stjärniga general. Då väcks nyfikenheten hur det står till gällande kvinnor på viktigta positioner inom det svenska försvaret?

Idag meddelade Pentagon USA:s försvarsdepartement att Lt. Gen. Ann E. Dunwoody nomineras till att bli USA:s första kvinnliga 4-stjärniga general, vilket är den högsta militära graden en militär kan uppnå i USA. I samband med detta började jag fundera över vem som är Sveriges högsta kvinnliga befäl?

Efter visst sökande hittade jag ett nummer av tidningen Resurs från 2006 Länk: pliktverket.se sidan 8 där det anges det finns 9 kvinnliga överstelöjtnanter och och 2 kvinnliga överstar. Huruvida denna information stämmer idag har jag inte hittat någon information kring. Dock är överstelöjtnant den 5:e högsta graden för en militär i Sverige idag.

Grader inom svenska armén
General Endast ÖB och Kungen som innehar denna grad
Generallöjtnant
Generalmajor
Brigadgeneral
Överste
Överstelöjtnant mst

Den historiskt sett högsta kvinnliga militären i Sverige är Generalmajor Ann-Marie Göransson som dock inte är kvar inom försvaret längre. Vi kan alltså dra slutsatsen att jämställdhetsarbetet på befälsnivå har kommit en bit på väg i och med att det idag finns ett antal svenska kvinnor på väg uppåt i försvaret. Dessutom har vi haft en kvinnlig svensk försvarsminister även om det avancemanget sker politiskt. Det sker också ett intensivt rekryteringsarbete för att få fler kvinnor att göra lumpen och utlandstjänst.

Den svenska lagstiftningen tillåter idag svenska kvinnor på samtliga positioner inom försvaret, detta innebär dock inte att kvinnor har tjänstgjort på alla positioner. Såvitt jag vet har ännu ingen kvinna tjänstgjort inom Särskilda Skyddsgruppen SSG till exempel, dock har ett antal kvinnor klarat av jägarutbildningen som anses vara en av de tuffaste utbildningarna inom försvaret. Men förhoppningsvis får SSG sin första kvinnliga medlem inom en snar framtid även om vi troligen inte får veta det förrän i efterhand pga säkerhetsskäl osv!

För den som är intresserad av kvinnor och deras roll inom försvaret internationellt rekommenderar jag följande länk Länk: en.wikipedia.org


Om författaren

Författare:
Björn Wegner

Om artikeln

Publicerad: 25 jun 2008 15:18

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: