sourze.se

Helhetstänkande inom politiken?

Är världen uppdelad i små enheter eller bör vi se och förstå världen som en helhet?

Återspeglar politiken och vårt tänkande en riktig bild av verkligheten? Ger media och vårt utbildningssystem en god förståelse för oss själva och världen?

Jag har länge försökt förstå saker och ting. Det är inte alls lätt och jag har många gånger känt mig överväldigad och förvirrad. Behöver det vara så komplicerat att förstå saker och ting? Finns det inte enklare sätt att förklara saker på som gör att vi kan få en bättre överblick över världen och oss själva? Varför får vi ta del av den information som vi får ta del av? Är den informationen den bästa för att förstå vad som händer med världen och oss själva eller finns det andra agendor som ligger bakom informationsspridningen? Finns det en hel den desinformation som snarare försöker kontrollera oss än hjälpa oss att förstå saker och ting?

Kan information vara neutral eller återspeglar den alltid en uppfattning? Själv tror jag på möjligheten till objektiv information som inte försöker styra utan endast förklara och förmedla kunskap. Jag tror dock inte att vårt samhälle har så mycket sådan information. Den mesta information jag möter är snarare information som försöker få mig att köpa det ena eller andra. Det må vara ett tvättmedel, en politisk agenda eller en kapitalistisk och nyliberal trosuppfattning.

Min tanke är att det är dags att börja släppa alla trosuppfattningar och se världen för vad den är. Är det inte möjligt att börja gå emot en enhetlig världsbild som förmedlar sanning, evighet och kärlek istället för konkurrens, lögn och rädsla? Är det inte dags att acceptera att vi ingenting vet och börja försöka hitta det som för oss närmare varandra och som kan hjälpa oss att samarbeta istället för att bekämpa varandra. Är det inte möjligt att börja lyssna på varandra istället för att alltid försöka slåss för vår uppfattning som vi oftast inte ens tror särskilt mycket på. Kan vi utifrån en öppen och fördomsfri diskussion börja hitta rätt i politiken igen? Kan vi skapa ett samhälle där människor tycker om varandra och tar hand om varandra eller vill vi ha ett samhälle där människor bara slåss för sin egen position utan att bry sig om något annat än sitt stora ego?

Vad tror ni?


Om författaren

Författare:
David Böhlmark

Om artikeln

Publicerad: 15 jun 2008 13:56

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: