sourze.se

Esbjörn Ståhle - svensk pionjär i Kina

Esbjörn, 46 år, var en av de första svenskarna någonsin att etablera affärsverksamhet i enorma Folkrepubliken Kina.

Esbjörn, 46 år, var en av de första svenskarna någonsin att etablera affärsverksamhet i enorma Folkrepubliken Kina. Han talar flytande kinesiska och japanska och hans bok om massakern vid Himmelska fridens torg i Peking 1989 använd som lärobok i Sverige. Yngre brodern Dag, 38, är förläggare, författare, journalist, sjuksköterska och filantrop på hemmaplan.

Esbjörn Ståhle, som var värstingen på förortsskolan i mellersta Norrland, blev en av de första svenskarna någonsin att etablera vinstgivande affärsverksamhet i enorma Folkrepubliken Kina med sina 1,3 miljarder invånare. Pionjären är bosatt i Japan sedan 12 år och är en av huvudkompetenserna i nätverket VITECH, Valuable Import Technology AB, vars främsta syfte är att fungera som länk för små och medelstora företags etablering i Kina. Själv driver han egna firmorna Staahle Pacific Industries Limited med säte i Japan och East Pacific Industries Limited med kontor i Kina.
- Jag håller på med produktion främst för export till Japan men även till Europa, bland annat till Sverige, förklarar Esbjörn som officiellt titulerar sig sinolog kinaexpert eller som forskar i det kinesiska språket. Esbjörns företag omstätter idag 36 miljoner svenska kronor. Själv talar 46-åringen såväl flytande kinesiska som japanska.
- Jag bosatte mig i Kina och Taiwan 1986. Efter att jag hade avslutat mitt tredje års studier vid Stockhoms universitet sökte jag stipendium för att studera vid ett kinesiskt universitet och hade turen att bli antagen i Peking Beijing.
- Med undantag för åren 1989-90 har jag varit stationerad i Ostasien, tydliggör Esbjörn och ger en kort översikt:
- Jag lämnade Sverige och bosatte mig i Kina för att fördjupa mina kunskaper i det kinesiska språket på Beijing University. Det resulterade i en magisterexamen 1990. Det här var dock inte något steg i någon Grand Master Plan. Sedan jag hade skrivit mitt examensarbete i Stockholm visade det sig att jag var för dåligt utbildningsanpassad för den svenska arbetsmarknaden, så sent 1990 packade jag väskorna och reste till Taiwan, där jag under flera år arbetade i flera olika branscher.

Svensk/kines/japanen Esbjörn Ståhle var särlingen som reservationslöst gick sina egna vägar, utan att för ett ögonblick vackla beträffande ideal och principer, redan som en mycket ung man.
- Direkt efter värnpliktstjänstgöringen sommaren 1983 sökte jag och kom in på en ny utbildning på Stockholms universitet som kallades ostasienlinjen. Ursprungligen var den 140 poäng men utökades till 160 motsvarande åtta terminer och fyra års utbildning. Där läste man en del allmänna ämnen som ekonomi och historia med anknytning till ostasien samt ett av tre språk - kinesiska, japanska eller koreanska. Som du säkert förstått valde jag kinesiska.


Skrivit bok om massakern vid Himmelska Fridens Torg

Mellan 15:e april och 14:e juni 1989 hölls omfattande studentdemonstrationer på Himmelska fridens torg med omgivning i Peking. Studenter från bland annat Pekinguniversitetet krävde större mänskliga och demokratiska rättigheter i Kina. Demonstrationerna slogs ner med våld av Folkets Befrielsearmé på order av Deng Xiaoping och flera hundra människor dödades. Esbjörn Ståhle har skrivit en bok om händelserna, bakgrunden och dess effekter. Boken används idag som lärobok på olika kurser och utbildningar i Sverige. Trots detta tillbakavisar författaren och affärsmannen alla frågor om kulturchocker och återkommande svårigheter i affärslivet.
- Nej, jag har inte upplevt varken det ena eller det andra. Kina, Japan och Taiwan är dessutom inbördes mycket olika som länder och kulturer, så det vore vanskligt att generalisera. Ska jag vara helt ärlig så är ju mina erfarenheter av svenskt näringsliv så pass begränsade att jag inte kan göra några jämförelser och dra några slutsatser, medger Esbjörn.
Angående uppehålls- och arbetstillstånd förtydligar Esbjörn Ståhle:
- På Taiwan hade jag aldrig något arbetstillstånd men var tvungen företa en visa-resa till Honkong inom tvåmånaders intervall. I Japan har jag fått uppehållstillstånd genom äktenskapet med min japanska fru Tamiyo som jag träffade under min tid i Beijing. Vi gifte oss 1993. I Kina vistas jag aldrig mer än 30 dagar åt gången, så det räcker således med ett vanligt affärsvisum.


VITECH - Länken till produktion i Kina

Esbjörn Ståhle är VITECH:s representant i Kina. Han arbetar via Zhejiang Orient Co Ltd. med kontor i Hangzhou. Redan 1991 drev Esbjörn första projektet i VITECHs regi med organisationens Nordenrepresentant Anders Fällman, med Valuable Import Technology AB, som resulterade i ett distributinsavtal från kanadensiska Bombardier Inc. gentemot taiwanesisk marknad.
- Under en tioårsperiod har jag varit involverad i en mängd olika affärsverksamheter och tillverkningsprojekt och jag grundade egna företaget Staahle Co Ltd. i Japan 1997. Min roll i företaget har alltid varit att sköta tillverkningssidan och vi har elva anställda i verksamheten. Vitech sköter försäljning och kundkontakter i Skandinavien, redogör Ståhle.
Den 46-årige företagaren är idag bosatt i japanska Gifucity i närheten av Nagoyia och summerar i retrospektiv och nutid:
- Jag började som på ett skosnöre. Ägnade ingen tid till marknadsundersökning innan jag åkte. Det stora äventyret på vinst och förlust. Det har utvecklats uteslutande till det senare. Verksamheten har långsamt växt och utökats. Det är inte och har inte varit mycket tid över till fritidsintressen och semestrar och sådant. Jag besöker Sverige som mest två gånger per år, förklarar Esbjörn och avslutar lite förvånande på frågan om han tvingats försaka mycket i livet.
- Tvärtom, jag tycker snarare att livet varit mycket gott mot mig hittills.


Om författaren

Författare:
Jack Edstrand

Om artikeln

Publicerad: 29 maj 2008 15:39

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: