sourze.se

Nu växer gröna företag så att det knakar

"Jag är glad att kunna råda alla som tar studenten nu att verkligen satsa på miljöinriktat företagande. Det finns fortfarande mycket att göra. Den som vill vara med i en växande sektor gör rätt i att satsa grönt nu."

Vi går mot en ljusare framtid. Inte bara för att det blir sommar och studenttider. Utan för att studenterna kan söka sig vidare till jobb inom gröna företag.

Det har visat sig i undersökningar att dagens unga är kräsna. De vill ha jobb som känns meningsfulla och kan absolut tänka sig att undvika jobb i vissa företag som inte uppfyller deras etiska och moraliska principer. Det tycker jag är bra. Jag ogillar starkt det-här-är-bara-mitt-jobb-mentaliteten som ursäkt för att ens företag struntar i hur deras verksamhet drabbar människor och miljö.

Nu växer gröna företag så det knakar. Miljöintresset har gett effekt i hur vi vanliga människor och hur företagen väljer produkter. Svenska miljöteknikföretag är några av de som har dragit en vinstlott på miljöintresse och en framsynt miljöpolitik.

Sedan 2003 har miljötekniksektorn växt kraftigt. Omsättningen har ökat med 36 procent. Antalet anställda har ökat med 13 procent och exporten med 75 procent. Det är rejäla siffror. Bland annat handlar det om energiteknik och avfallshantering. Att fler företag anlitar miljökonsulter har bidragit till att jobben blivit fler.

Inte bara miljöteknik växer inom gröna sektorn. Ekologisk mat är också en framtidsbransch. Jag är nog inte den enda som märkt att hyllorna med eko-varor numera gapar tomma emellanåt för att efterfrågan överstigit tillgången. År 2006 ökade försäljningen med 10-15 procentenheter och det har knappast gått sämre i år. Det är fortfarande bara några procent av hela livsmedelskonsumtionen som är ekologisk.

Av mellanmjölken är 13 procent ekologisk. Av morötterna 10 procent. Den stora frågan är förstås varför så många envisas med att köpa icke-ekologiskt. Det är knappast 87 procent av svenskarna som behöver avstå från ekomjölk av ekonomiska skäl. Tyvärr har stödet till ekologisk produktion minskat med den nya regeringen, så det finns en risk att tillgången på svensktillverkad ekomat minskar de närmaste åren, trots stor efterfrågan.

Resande är en annan bransch där de gröna alternativen växer. Tågresandet har ökat med 40 procent sen 1995, långt över genomsnittet i Europa. Förra årets samarbete mellan SJ och Fritidsresor om tågcharter till Sydeuropa var en succé. Cykelturism växer i Europa, men här är vi är långt efter. Det finns en stor potential att utveckla detta populära alternativ även i Sverige.

Och sist men inte minst eko-kläder är på stor frammarsch. Flera av de stora kedjorna har börjat ta in och marknadsföra ekologiska alternativ. Med tanke på bomullsodlingens enorma miljökonsekvenser är det här kanske den allra viktigaste branschen att förändra. Alla de som jobbar på bomullsodlingarna drabbas av dessa gifter och riskerar sin hälsa och sina liv för att vi ska ha garderoberna fulla med plagg vi aldrig använder.

Jag är glad att kunna råda alla som tar studenten nu att verkligen satsa på miljöinriktat företagande. Det finns fortfarande mycket att göra. Den som vill vara med i en växande sektor gör rätt i att satsa grönt nu.


Om författaren

Författare:
Maria Wetterstrand

Om artikeln

Publicerad: 26 maj 2008 22:17

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: