sourze.se

Skona oss från Lindhs & Löfstedts Sverige

Man brukar säga att professorer lever långt från verkligheten. I Thomas Lindhs och Ragnar Löfstedts fall rör det sig om skrämmande avstånd.

Professor Thomas Lindh vid Institutet för framtidsstudier har varit med och lagt fram en rapport som heter ”Framtidens jobb: Generationsväxlingen”. Rapporten är beställd av tankesmedjan Arenagruppen och kommer med tre förslag:

1. Minska sommarlovet från 10 veckor till runt hälften. 2. Ta bort den fastställda pensionsåldern. 3. Se till att gymnasieutbildningen startar vid 15 års ålder.

Förslag 2 är intressant. En rörlig pensionsålder känns som ett framtidsgrepp. Då skulle man själv få bestämma när man vill sluta jobba, inom vissa gränser förstås. Lite grann som idag fast rörligare. Men höj inte pensionsåldern i jakten på skatteintäkter. Sänk då hellre. Livet är mer än arbete. Och förslitningar och allmän ohälsa kostar.

Förslag 3 är en direkt följd av förslag 1. Om man bortser från konsekvenserna av förslag 1 så är tanken att få ut unga människor i praktiskt arbete helt okej. Idag går människor miste om livserfarenhet när de sitter i skolbänken ända upp i trettioårsåldern.

Det är förslag 1 och professor Thomas Lindhs motivering som osar kortslutning. Sommarlovet ska halveras för att:

”Föräldrar slipper barnpassning. Folk kommer igång snabbare och tjänar pengar och bidrar till mer skatteintäkter. Det är en klassfråga – för många förortsbarn är det problem att de inte har något att göra.”

Men istället för att ytterligare förvara barn och ungdomar i skolmiljö är det en idé att avdramatisera utbildningens betydelse. För vad ska vi med alla våra titlar och betyg och papper på ”identitet” till? Vi behöver inte låta oss formas till nyttiga idioter. Men det värsta av allt: ”Föräldrar slipper barnpassning.” Tänk, Lindh, om det är så att barn och ungdomar inte är till besvär, tänk om det faktiskt finns föräldrar kvar i Sverige som vill lägga tid, ekonomi och energi på sina barn och tänk om det är just sådana föräldrar som löser problemen med ”förortsbarnen” som inte har något att göra.

Det svenska samhället har, genom hela 1900-talet, glömt bort att ta hand om sina föräldrar. Nu glömmer föräldrarna att ta hand om sina barn.

Är det så att Thomas Lindh själv suttit för länge i skolbänken? Jag säger: Välkommen ut till landets lekplatser, Lindh! Vi finns där, vi som vill ha ett helt annat samhälle.

En annan professor, PhD Ragnar Löfstedt, går till attack mot all den ”pseudovetenskap” som forskar fram kritiska fakta om vår tids mat & dryck och kemiska mediciner. Han får en halvsida i Aftonbladet 19/5 på sig att skriva ordet ”pseudovetenskap” så många gånger som möjligt så att vi verkligen ska veta att det handlar om just ”pseudovetenskap”. Men vad är då ”pseudovetenskap” för något? Jo, det är allt det som Löfstedt inte förstår eller håller med om.

Man skulle kunna räkna upp hundratals, kanske tusentals, kemiska mediciner som kommit ut på marknaden sedan 1950-talet och som dragits in efter bevisade dödsfall, missbildningar, missfall och följdsjukdomar. Och man vet, bara genom att läsa FASS, att alla kemiska mediciner ger biverkningar.

Man vet också att det giftiga ämnet aspartam finns i dagens lösgodis och alla light-produkter på marknaden samt att konserveringsmedel och andra onaturliga tillsatser ökat i vår mat och dryck under de senaste fem decennierna.

Trots detta skriver Löfstedt i sin debattartikel i Aftonbladet: ”Den mat, dryck och medicin vi använder är lika säker som den alltid varit.” Har professorn helt tappat verklighetsförankringen?


Om författaren

Författare:
Stefan Whilde

Om artikeln

Publicerad: 20 maj 2008 08:12

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: