sourze.se

Skandal att många svenskar inte kan Fader Vår

"Nyligen var jag i en kyrka i en liten ort i Mellansverige. Under Gudstjänsten när det blev dags för Herrens Bön d.v.s. Fader Vår sade prästen så här: Ni som inte kan texten kan hitta den i psalmboken på sida nr..."

Nyligen var jag i en kyrka i en liten ort i Mellansverige. Under Gudstjänsten när det blev dags för Herrens Bön d.v.s. "Fader Vår" sade prästen så här: "Ni som inte kan texten kan hitta den i psalmboken på sida nr..." Jag blev chockad! Under mina 62 år har jag aldrig någonsin hört någon präst säga någonting sådant - och tro mig jag har varit i kyrkor i alla möjliga länder från Mexiko till Mocambique och från Trinidad och Tobago till Thailand och Taiwan och från Köpenhamn till Kairo, Kinshasa och Kapstaden, men jag har aldrig varit i en kyrka där församlingen måste uppmanas leta efter texten till den kristna religionens mest kända bön!

Chocken blev så stor att jag fortfarande går och tänker på hur det kan komma sig att svenskfödda svenskar är så förbaskad dåligt utbildade i sin egen nationalreligion, Kristendom, så att en präst i Svenska Kyrkan mitt under pågående högmässa behöver tala om för dem var de ska leta i psalmboken för att hitta texten till en bön som de borde ha lärt sig redan i barndomen. Att prästen behövde säga så där tyder ju på att han vet att det kan finnas folk i församlingen som inte känner till texten till Fader Vår. Och han har rätt, för när jag tittade runt omkring mig i kyrkan var de enda vars läppar rörde sig under bönen Fader Vår de äldre församlingsmedlemmarna. De flesta under 40 år stod där med stängda munnar.

När jag skriver sådana här artiklar brukar en del läsare anklaga mig för att vara omvänd rasist, men de som känner mig vet att jag inte är det. Jag är bara ibland kritisk mot mitt värdfolk och jag accepterar att de också kan, om de så önskar, vara lika kritisk mot mig och mina invandrarkollegor. Jag vill inte låta som en gnällspik, men let’s face it, Kristendom är ju Nordens nationalreligion, både historiskt och kulturellt. Kristendom är inte bara Nordens religion utan den är Europas nationalreligion och var man än går på denna kontinent är det mycket sällsynt att folk inte kan bönen Fader Vår. Till och med de som inte praktiserar kristendomen kan texten därför att det har ingått i deras barnuppfostran.

Varje gång jag kallar mina svensk födda bröder och systrar för "hedningar" får jag hårt kritik, ungefär som stackars Carola Häggkvist får, varje gång hon öppet visar upp sin gudstro. Men Carola är inte rädd att stå för sin religion. Det är inte heller jag. Och mina svenskfödda vänner då? Det flesta av dem har ingen religion och det är därför många av dem inte kan Fader Vår. Men det gäller inte alla svenskar, för det finns också en ny generation av troende svenskar i dagens svenska samhälle. Men jag kan bara konstatera att det måste vara tråkigt för dem att notera hur deras egna bröder och systrar, när de finner anledning att vistas i kyrkor, exempelvis för vigslar, dop och begravningar, inte kan texten till Fader Vår utan måste bli tillsagda av prästen att den finns att hitta i psalmboken. Ni som läser detta, hur många av er kan Fader vår utantill?


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 14 maj 2008 17:53

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: